Fradit vert a Honvéd, kikapott a Vasas, ikszelt a Videoton

A Debrecen mellett a Gyirmót, a Haladás és a Diósgyőr is győzelemnek örülhetett.

MTI
2017. 04. 01. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éllovas Videoton előnye egy pontra csökkent a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 24. fordulóját követően. A székesfehérváriak gól nélküli döntetlent játszottak Pakson, a Budapest Honvéd viszont házigazdaként 2-1-re legyőzte a címvédő Ferencvárost, így egy pontra felzárkózott a listavezető mögé. A Vasas sorozatban harmadszor veszített, ennek ellenére továbbra is dobogós. A Mezőkövesd, az Újpest és az MTK vereségével, valamint a Debrecen, a Diósgyőr és a sereghajtó Gyirmót győzelmével az alsóházban, illetve a kiesőzónában tovább sűrűsödött a mezőny.

A címvédő Ferencváros 2-1-re kikapott a Budapest Honvéd vendégeként a forduló zárómérkőzésén. Eleinte szinte kizárólag a házigazda kispestiek veszélyeztettek, és a 20. percben meg is szerezték a vezetést, miután Zsótér Donát a felezővonaltól indulva lövőhelyzetig jutott, és 15 méterről a hálóba bombázott.

A folytatásban sem változott a játék képe, így nem volt meglepő, hogy Eppel Márton találatával növelte előnyét a Honvéd. A hazaiak ezután több ígéretes helyzetet is kihagytak, majd a Ferencváros nigeri középpályása, Amadou Moutari némileg váratlanul szépített, így a szünetben csak egy gól volt a különbség.

A második felvonásban javult a Ferencváros teljesítménye, több lehetőséget is kidolgozott, a hajrában szinte össztűz alatt tartotta ellenfele kapuját, de nem tudott egyenlíteni.

A német vezetőedző, Thomas Doll most irányította századik alkalommal bajnoki meccsen az FTC-t. Mérlege 62 győzelem, 22 döntetlen, és immár 16 vereség. Ez volt a két csapat 201. egymás elleni találkozója az élvonalban, a kispestiek 60. sikerüket ünnepelhették, 31 döntetlen mellett 110 meccset nyert a Ferencváros. A Bozsik-stadionban a Honvéd négy döntetlen és 23 vendégsiker mellett 25. alkalommal nyert.

A harmadik Vasas 3-2-re kikapott a tizedik Debrecentől. A kiegyenlített kezdés után a vendégek szereztek vezetést a 26. percben, miután Tőzsér Dániel 22 méterről rendkívül pontosan, a kapufa segítségével lőtt a bal alsó sarokba. A találat érezhetően jót tett a hajdúságiak játékkedvének, s bár mindkét együttes előtt adódott egy-egy nagy lehetőség, a Debrecen növelte előnyét Felix Burmeister öngóljával. A Vasas villámgyorsan, még a szünet előtt szépített Ádám Martin büntetőjével.

A fordulás után a hazaiak futballoztak fölényben, ez a 77. percben érett góllá, amikor Vaskó Tamás egy szögletet követően csúsztatott a kapuba. Már úgy tűnt, kétgólos hátrányból pontot tud menteni az angyalföldi együttes, ám a csereként beállt Könyves Norbert megszerezte a győztes találatot korábbi csapata ellen.

A sereghajtó Gyirmót szombaton 1-0-ra legyőzte a vendég MTK Budapest csapatát, ezzel az újonc győri együttes 12 bajnoki találkozón át tartó nyeretlenségi sorozatát szakította meg. Ezt megelőzően több mint fél éve, tavaly szeptember végén a Haladás ellen gyűjtötte be a három pontot.

Elég óvatosan kezdte mindkét csapat a találkozót, valamelyest a hazaiak voltak kezdeményezőbbek, de a nézők jószerivel egyetlen lehetőséget sem láthattak az első harminc percben. Az első komolyabb lövés a Gyirmóté volt, amely eltalálta a kaput, de Petkovic szépen védett, így a felek gól nélküli félidőt követően vonulhattak az öltözőbe.

A folytatásban a Gyirmót nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt, néhány percen belül háromszor is komolyan veszélyeztette a fővárosiak kapuját. A negyedik helyzetet pedig gólra is váltotta: Simon András lőtte ki a jobb felső sarkot. A vezető találat ellenére az újonc együttes maradt aktívabb, az MTK hiába próbált kettős cserével változtatni, a játéka továbbra is veszélytelen volt, így több mint hat hónap után nyert bajnoki meccset a Gyirmót.

Bódog Tamás első bajnokiján győzelemre vezette a Diósgyőr csapatát: együttese Mezőkövesden 3-1-re nyert az Újpest ellen. A Diósgyőr idén először diadalmaskodott a pontvadászatban, ez pedig fontos három pontot jelent az utolsó előtti, azaz kieső helyen álló gárdának.

Nagy lendülettel kezdett a Diósgyőr, ennek köszönhetően korán megszerezte a vezetést. Az Újpest kicsit meg is zavarodott ettől, a vendéglátók pedig a félidő közepére növelték előnyüket. Az, hogy a három pont sorsa nem dőlt el már az első játékrészben, Balajcza Szabolcsnak, a vendégek veterán kapusának volt köszönhető, aki nem sokkal a szünet előtt egy hatalmas bravúrt mutatott be.

A fordulást követően az Újpestnek gyors gólra volt szüksége, Lázok János pedig meg is szerezte ezt, így teljesen nyílt lett az összecsapás. A lilák kisebb fölénybe kerültek, ám egy szöglet után az előre húzódó Dejan Karan visszaállította a kétgólos különbséget.

A hajrában ugyan megvoltak az Újpest lehetőségei, de az eredmény nem változott.

A Haladás 4-2-re nyert szombaton a Mezőkövesd ellen Sopronban: a vendégcsapat sorozatban negyedik bajnokiján maradt nyeretlen.

Öt perc késéssel kezdődött a mérkőzés, amely előtt köszöntötték a 41. születésnapját éppen szombaton ünneplő Király Gábort, aki ezen a héten két évvel, 2019-ig meghosszabbította a szerződését a Haladással.

Az első félidőben egyenlő erők küzdelmét láthatta a közönség, jó volt az iram, bár helyzetek nem igazán alakultak ki, mégis két fejesgól született.

A fordulást követően nem sokkal Vági felrúgta Williamset a 16-oson belül, a megítélt 11-est Iszlai magabiztosan értékesítette. A folytatásban kontratámadásokra rendezkedett be a Haladás, s egy ilyen végén előbb Kovács növelte az előnyt, majd Williams is betalált, ezzel el is dőlt a három pont sorsa, a Mezőkövesd erejéből már csak a szépítésre futotta.

Gól nélküli döntetlent játszott az éllovas Videoton a Paks otthonában: a tolnaiak ezzel továbbra is veretlenek otthon, a vendégek pedig már sorozatban nyolc mérkőzésen nem kaptak ki.

A Videoton lépett fel kezdeményezőleg, az első félidő első felében lényegesen többet birtokolta a labdát, de a paksiak – akik különösen saját közönségük előtt akadályozzák meg hatékonyan az ellenfeleket a gólszerzésben – ezúttal is stabilan védekeztek. Aztán némileg kiegyenlítettebbé vált a játék, s a hazaiak is vezettek támadásokat. Ezzel együtt a vendégek álltak közelebb a gólszerzéshez, amikor a 30. percben a kapufán csattant a labda egy szabadrúgást követő fejes nyomán.

A pihenő után aktívabbá vált a Paks, többször jutott el az ellenfél kapujáig, de nem alakított ki veszélyes helyzetet. A második félidő nagy részében többnyire a mezőnyben folyt a játék, a hajrában azonban a Videoton beszorította a Paksot, de képtelen volt gólt szerezni, így pontosztozkodással zárult a mérkőzés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.