Hosszú Katinka egyvalamivel sosem számol

Olimpiai bajnokunk lendülettel készül a vizes vébére. A munkájába senki sem szólhat bele.

Radványi Benedek
2017. 04. 05. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sok vagy kevés?” – tettük fel a kérdést szerdán, száz nappal a július 14-én rajtoló FINA-vb előtt Hosszú Katinkának.

„Most már annyit beszélünk a világbajnokságról, hogy valamilyen szempontból azt érzem, nagyon hosszú idő ez még, mivel alig várom, hogy versenyezzünk. Másrészt azonban kell a száz nap. Mindig van min dolgozni, csiszolni. A nyári versenyek előtt sokszor azt érzem, ha lenne még egy-két hónap, az milyen jó lenne... Mint amikor valaki egy vizsgára készül, és szeretne még egy-két napot a készüléshez. De kiegyezem ezzel a száz nappal. Megtarthatjuk. Arra készülünk, hogy akkor legyek formában.”

A legutóbbi vébén hat számban indult, a riói olimpián négyben. Kíváncsiak voltunk, idén hányat tervez. „Még mi sem tudjuk kristálytisztán, azt is látnunk kell, miben tudtam előrelépni, és melyek azok a számok, amelyekben topon vagyok. Ezeken kívül figyelemmel kísérjük a különböző országok válogatóversenyeit: ki melyik számban jut ki. Ennek mentén állítjuk fel a stratégiát. Az olimpiától eltér a világbajnokság programja, itt az utolsó napon lesz a 400 méter vegyes, sőt a 100 méteres hát és a 200 méter vegyes döntője egy napon zajlik (a felsorolt három számban nyert olimpiai aranyérmet tavaly), tehát még mi sem tudjuk biztosan, hogy alakul a programom. De ez pozitívum, mert azt jelenti, bőven van miből választani.”

Az idei és a tavaly nyári esemény nem sokban tér el a fejében: „Mivel itthon rendezik meg, olimpiaként tekintek erre a világbajnokságra. A pályafutásom során nagyon jókor jött. Emlékszem a percre, amikor 2013-ban Barcelonában elmondtam a pályázati beszédemet Mintha tegnap lett volna, s most már csak száz nap választ el tőle. Nagyon örülök neki, hogy előre hoztuk” – utalt arra, hogy eredetileg a 2021-ben rendeztük volna a világbajnokságot. Hozzátette: „Egy olimpia után mindenkinek nehéz újra felvenni a napi edzésritmust, de mi nem is álltunk le, a riói lendülettel megyünk tovább.”

A Duna Aréna vízfelületének használata és a vb-promócióért neki járó pénzösszegek kapcsán különböző információk jelentek meg az elmúlt időszakban, ráadásul alapból is nagy a felhajtás a háromszoros olimpiai bajnok úszónő körül, szerdán például az alkalmi bélyeg bemutatásakor népszerűsítette a nyári vizes világbajnokságot. Ám úgy tűnik, mindez nem téríti el a figyelmét: „Azt gondolom, sportolóként fel kell nőni ahhoz, hogy ki tudjam ezeket zárni. Hálás vagyok, hogy az uszodában csak az úszásra kell koncentrálnom, azt én kontrollálom, én fogok beleugrani a vízbe a világbajnokságon, nekem kell megcsinálnom a munkát, abba senki sem tud beleszólni. A negatív energiát is próbálom pozitívvá változtatni, meg szeretném mutatni, mire vagyok képes.”

A pályafutása során eddig (nem számítva a rövid pályás eredményeket) öt világbajnoki elsőséget gyűjtő Hosszú Katinka az előttünk álló nyárra vonatkozóan nem bocsátkozott jóslatokba: „Érmekben sosem számolunk, de a maximumot próbálom majd adni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.