Lezuhant az Everesten a legendás hegymászó

A „Svájci gép” néven is ismert Ueli Steck gyors mászásairól volt híres.

MN
2017. 04. 30. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életét vesztette a Mount Everesten a „Svájci gép” néven is ismert Ueli Steck – írja a BBC. A férfi mászás közben kicsúszott és lezuhant.

A Himalayan Times beszámolója szerint Steck a tábor közelében szenvedhetett balesetet, testét egy hatfős mentőcsapat találta meg. Hegymászók állítólag még hajnalban egyedül, a Nuptse megmászása közben látták. A 41 éves Ueli Steck számos díjat nyert, leginkább gyors mászásairól volt ismert.

Ez volt a szezonban az első halálos baleset a Mount Everesten.

Az MTI felidézte: Ueli Steck több rekordot is tartott. A Berni-Alpokban található, 3970 méter magas Eiger északi oldalát 2 óra 47 perc alatt mászta meg kötél nélkül, és ő volt az első, aki egyedül mászott fel az Annapurna déli oldalára a Himalájában, amelynek a meghódítása 2007-ben kis híján az életébe kerül. 2013-as teljesítményéért viszont a hegymászók Oscar-díjának tekinthető Aranycsákányt kapta.

2015-ben arra vállalkozott, hogy megmássza az Alpok összes 4000 méternél magasabb csúcsát; 62 nap alatt mind a 82 hegyet meghódította, s a csúcsok között gyalog, biciklivel és siklóernyővel közlekedett.

A múlt hónapban egy interjúban arról beszélt, hogy kívülállónak tartja magát a hegymászó közösségben, mert számára fontosabb a sportteljesítmény, mint a kaland. Elmondta azt is: az Everest és a Lhoce megmászásával nagyon magasra tette maga számára a lécet, s azt tekintené kudarcnak, ha nem jön le többé élve a hegyről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.