A feröeri magyar kapusedző megoszt pár kulisszatitkot

A miniállammal meccselünk a nyolcaddöntőért az U17-es Eb-n. Turi Gézát kérdeztük.

Havasi Zsolt
2017. 05. 09. 7:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb népszámlálási adatok alapján a Feröer szigetek lakossága 48 695 fő, ebből a FIFA szerint valamivel több mint 5500 a regisztrált labdarúgó – ebbe beletartoznak a felnőtt-, az utánpótláskorú és a női játékosok is. Érdekesség,

amennyiben az igazolt futballistákat a lakosság arányához viszonyítjuk, az ország az elsők között van a világon.

Mindez nem meglepő, ugyanis a szeles északon erős gyökerei vannak a labdarúgásnak. Amint azt a Zalaegerszeggel 2002-ben bajnoki címet nyerő, évek óta Feröeren futballozó Turi Géza a Magyar Nemzetnek elmesélte, „itt mindenki focizik, fiúk, lányok, asszonyok, öregemberek”. Csak a párhuzam kedvéért: Magyarországon egy 2013-as adat azt mutatta, hogy az U6-ostól az U19-es korosztályig 128 ezer gyerek rúgta a labdát.

Hiába az óriási különbségek, főként az emberanyagot tekintve, mégis mindkét ország U17-es válogatottja ott van a korosztályos Európa-bajnokságon. A magyar tizenegy év után jutott ki újra a kontinenstornára, míg a feröeri a története során először úgy, hogy korábban még az elitkörben sem szerepelt soha. Turi a feröeri U17-esek kapusedzőjeként reménykedik, hogy a tornára érkező menedzserek felfigyelnek játékosaira. Arra a kérdésre pedig, hogy mi volt a kijutás titka, annyit mondott: – Ebben a korosztályban van néhány olyan ügyes játékos, akik nemzetközi szinten képesek teljesíteni – annyit még hozzátett, hogy kellett a sikerhez egy kis szerencse, nagy akarás, jól megszervezett csapatjáték és az, hogy többségük éveken át egy klubban játszott. A siker lelkesítően hat rájuk, és folyamatosan azon dolgoznak, hogy a körülmények és az edzők képzése megfelelő legyen.

Turi Géza jelezte, Izland példáját tudatosan másolják, hiszen egy olyan nemzetről van szó, amelynek adottságai hasonlók Feröeréhez. Ráadásul a szigetország a nyári Európa-bajnokságon megmutatta, hogyan kell a kevés tehetséget megbecsülni és belőlük eredményes válogatottat építeni.

Az utánpótlás kérdése természetesen mindkét nemzet esetében nagyban függ a születések számától. – A tíz feröeri első osztályú klubnál még úgy-ahogy meg van oldva a hátország kérdése, az alacsonyabb ligák csapatainál azonban már nem tudnak minden korosztályban csapatot kiállítani – világít rá az állapotokra a 43 éves Turi, aki tavaly még a Víkingur Göta kapusa volt.

És ugyan a feröeri fiatalok eddig kilenc kapott és nulla rúgott góllal állnak az U17-es Eb B csoportjának utolsó helyén, az biztos: ez életük eddigi legnagyobb élménye. Ma 16 órakor Zágrábban a magyar válogatott ellen is meg akarják majd mutatni, nem véletlenül jutottak el idáig. A meccsen várhatóan pályára léphet  a csapatkapitány Szoboszlai Dominik is, aki még az első, Franciaország elleni mérkőzést megelőzően sérült meg. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.