A válogatott hokisa fél évvel megúszta a doppingot

Élvezeti szert fogyasztott Sofron István, ezért ilyen enyhe a büntetés. Augusztustól már a jégen lehet.

Gabay Balázs
2017. 05. 10. 11:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sofron István, a Fehérvár AV 19 jégkorongozója féléves eltiltást kapott doppingvétség miatt. A büntetés hossza jelzi, nem volt súlyos a vétsége, tehát nem valamilyen kemény teljesítményfokozóval kapták el, hanem enyhébb szerrel. Tudomásunk szerint füves cigit szívott, de mivel nem tudtuk megszólaltatni a hokist, az infó nem száz százalékig biztos. Ami lényeges, hogy miképp a jégkorong-szövetség honlapja hírül adta, Sofron augusztus 15-éig nem edzhet és nem játszhat. Illetve ez így nem pontos, ha lenne válogatottedzés, a határozat értelmében június 15-étől ott már jégre léphetne.

Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét is megszólaltattuk korábban a sportoló ügyében, de valamilyen furcsa félreértés során azt adtuk a szájába, hogy Sofron többéves eltiltásra számíthat. Mégpedig a kajakos Dombvári Bence volt az összehasonlítási alap, aki tiltólistás szer használata miatt először négyéves eltiltást kapott, majd miután kiderült, hogy nem szándékosan szedte, megfelezték a büntetését.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője kérdésünkre most elmondta, élvezeti szer volt, amit Sofron használt – egyre valószínűbb, hogy helytálló a füves cigis teória –, ez az oka, hogy rendkívül enyhe büntetést rótt ki a Nemzeti Doppingellenes Szervezet szerdai döntése. Hogy pontosan mit, azt nem kötelességük kiadni, a szabályzat ezt írja elő. Mivel sem a játékos, sem a Nemzetközi Doppingellenes Szervezet nem fellebbezett, augusztustól Sofron visszatérhet a jégre. A hat hónap februártól pörög, ugyanis ekkor függesztették fel a versenyengedélyét. Tiszeker Ágnes hozzátette, reméli, hogy Sofron tanul az esetből, hiszen nemcsak egy osztrák ligás bajnoki meccsről kellett lemaradnia, hanem a divízió I-es világbajnokságról is.

Az ügy előzményeiről itt írtunk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.