Bienerth kínos ügyekre bukkant a Gyárfás-érából

Egy furcsa közbeszerzés és egy hűtlen kezelésnek tűnő esetet is találtak a szövetség átvilágításakor.

Gabay Balázs
2017. 05. 19. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bienerth Gusztáv gőzerővel készül a hétvégi úszóközgyűlésre, a héten számos interjút adott különböző lapoknak. Mindez azért is fontos számára, mert a vasárnapi eseményen várhatóan többen is súlyos kérdéseket szegezhetnek neki a szövetség működését, a támogatások elosztását illetően.

Az úszóelnök most a HVG-nek nyilatkozott, többek között arról a pénzügyi átvilágításról, melyet a szövetség 2015–2016-os évéről készített el a Deloitte pénzvizsgáló. Az ellenőrzés még nem zárult le, de Bienerth jelezte, hogy több gyanús ügyet is feltártak.

Az egyik egy közbeszerzéssel kapcsolatos, melynél „jelentős értékkülönbség van az elvégzett munka, annak szakmai tartalma és a kifizetett díj között.” A tendert egy tavalyi felújításra írták ki, 57 millió forintos munkára. Bienerth kijelentette, igazságügyi szakértőt kérnek fel, és javasolni fogja egy felügyelőbizottság felállítását is.

A másik ügy egy korábbi úszószövetségi dolgozót érint. Az illető az elnök megfogalmazása szerint a saját munkakörébe tartozó kérdéskörre saját tulajdonú céggel kötött megbízást. Ha a gyanú beigazolódik, akár hűtlen kezelés miatt indulhat vizsgálat. Itt Bienerth elmondása szerint több millió forintos tételről beszélünk.

Mivel mindkét problémás eset Gyárfás Tamás elnöksége alatt történt, és a vizsgált időszak idején ő volt az elnök, Bienerth megígérte, hogy ha a Deloitte végez, Gyárfást értesíti először az eredményről. Hozzátette, kizárólag az elmúlt néhány év dokumentumait világítják át, mélyebbre nem fognak ásni. Hogy miért, arra Bienerth így felelt:

„a vizsgálat nem a korábbi elnök tevékenységét nézi, hanem arról szól, hogy az új elnök és elnökség átlássa, hogy mit vett át.”

Az interjúban szó esik még a közelmúlt úszóbotrányairól, új elnökségi tagok megválasztásáról is, teljes terjedelmében itt olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.