BL-elődöntőbe jutott az Eger

A 2016-os hatodik és a tavalyelőtti ötödik hely után először sikerült a bravúr a hevesi vízilabdásoknak.

Gabay Balázs
2017. 05. 25. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos vízi bemutatató, majd fényjáték vezette fel a Duna Aréna avatóeseményét, a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjét, melynek csütörtöki negyeddöntőjében a Jug Dubrovnik az Olimpiakosszal, az Eger pedig a Bresciával csapott össze.

Előbbi meccs a 2016-os döntő visszavágója volt. A balkezes nélkül felálló Olimpiakosz képtelen volt tartani a horvát tempót, 7-2 re is vezetett a tavalyi győztes. A kapuban Bijac repkedett, nem hiába volt tavaly a Bajnokok Ligája és az olimpia legjobb kapusa a Jug hálóőre.

Aztán a fordulás után tapsra magukhoz tértek a görögök, és egy 5-0-s rohammal egyenlítettek, ritkán látható feltámadásnak lehettünk szemtanúi. Ebben viszont úgy elfáradtak, hogy már nem jutott erejük a fordításra. A vége 11-8 a Dubrovniknak, mely a Reccóval néz farkasszemet pénteken a legjobb négy között.

A magyar drukkerek fél házat hoztak össze a második negyeddöntőben, 5-6 ezren lehettek a lelátón, a legolcsóbb jegy egyébként 500 forint volt.

Labdaelhozás után Erdélyinek centiken múlt a gólszerzés, Hárainak már nem, 1-0 ide az első számú magyar center góljával. Mitrovic védéssel mutatkozott be, már akinek be kell mutatni az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerb kapust. Kettős emberelőny, Cuckovicot és Hosnyánszkyt is kiszórták, Nora a léc alá paszírozta a labdát (1-1). Visszaúszás közben Cukot is kiküldik. Előnyből Paskovic lőtt újra, Mitrovic kezei között a csúszott a hálóba a labda, 1-2. Hárairól kontrát fújtak, majd az olasz bekk ellen ítéltek, majd újra kontra ezt még eljátszották párszor a sporik, furcsa volt látni mindezt, a meccs után Decker Ádám adott rá magyarázatot nekünk.

Ahogy várható volt, Háraira és Bedőre, a két egri centerre hegyezte ki a támadások zömét az Eger, ennek ellenére Dabrowski Norbert csapata ellen négy, a Brescia ellen nulla kiállítást fújtak a bírók. Az első bresciai kiállítást mindjárt ki is használta Hárai Balázs, gyönyörűen ejtett a hosszúba (2-2).

A második negyed elején szinte minden megmozdulás kontrát ért. Nora második gólja Mitrovic keze alatt surrant be (2-3). Hosnyánszky löketébe belesípoltak, és nem tudtuk lövéssel befejezni az emberfórt, hátul viszont kezdett jól zárni a retesz. Cuckovic előbb kiharcolt, majd gólra váltott egy előnyt, tapadtak a hazaiak (3-3).

Először hozták el a labdát az olaszok a harmadik negyed elején. Hosnyányszky szédületes csavarja 7-8 méterről volt az első igazi vérpezsdítő mozdulat, addig jobbára darálták egymást a felek a negyedben. Viszont ahogy ő, úgy a túloldalon Petar Muslim is a felső lécet törte ketté kis híján. Hárai a vízben, újra előnyben a hevesiek. Kovács Gergő kapásoldalon remek labdát kapott, és a rövidbe húzta: az első negyed óta nem vezetett az Eger (4-3). Ekkor lehetett először igazán érezni az aréna egyedi lehetőségeit: itt még néhány száz ember is óriási hangulatot tudna csinálni, nemhogy néhány ezer. A sajtóterasz valósággal beleremegett a Kovács gólja utáni hangorkánba.

A Brescia a kiállítások terén felzárkózott a magyar csapathoz, de szorosan védekezett, Petar Muslim pedig bizonyította, miért nyert Eb-t és olimpiát Horvátországgal, bődületes góllal egyenlített. Vapenski mázlis góljával – Del Lungo hátáról vágódott a kapuba a labda – újfent az Egernél volt az előny (5-4). Hárai képtelen volt hibázni, kiküldtek róla egy védőt, rá jött ki a figura, ellentmondást nem tűrően lőtte be harmadik gólját. Az arénában tombolók mosolya még szélesebb lett, miután Petar Muslimot harmadszor is kiállították, nem jöhetett már vissza ezt követően. Erdélyi eldönthette volna a meccset ötméteresből, de nem tette, sebaj. A hátralévő támadóidővel ügyesen gazdálkodva először sikerült az elődöntőbe jutás az egrieknek (6-4). A tavalyi hatodik, és tavalyelőtti ötödik hely után ez komoly előrelépés.

A vegyes zónában a legtöbben természetesen a csapata góljainak a felét vállaló Hárai Balázsra vadásztak, de „Pufi” senkinek sem állhatott a rendelkezésére: „nem megy, doppingra kell rohannom”. Mármint ellenőrzésre. 

Decker Ádám viszont örömmel beszélt a köré gyűlt újságírókkal.  – Erre számítottunk: 10 gólos meccs sok bunyóval, egy-egy elleni párharccal. Hiába volt az elején 5-1 a kiállítási arány a javukra, nem voltunk idegesek, ha a bajnoki döntőben is ez a higgadtság jellemezte volna a csapatot, lehet hogy továbbjutunk – utalt a Szolnok ellen elveszített bajnoki fináléra. 

A játékvezetői felfogást firtató kérdésünkre úgy reagált: ma már trendszerűen látható a nemzetközi meccseken, hogy a bírók az első pár negyedet megfogják a számtalan kiállítással, hogy aztán már ne kelljen annyit ítélni. Dicsérte az aréna hangulatát, és a népes szurkolótábort, a Szolnokról pedig azt mondta: abban azért ők, mármint az egri játékosok is jócskán ludasok, hogy ennyire simán (3-0) kikaptak a döntőben. Teljesen jól ismeri egymást a két csapat, nem igényel külön felkészülést a holnapi elődöntő számukra. –Ha egyszer jól csinálnánk, amit megbeszélünk ellenük, kiderülne, valóban ennyivel jobbak-e nálunk – zárta szavait. 

Braniszlav Mitrovics, az Eger nagyszerűen teljesítő szerb kapusa már péntekre tekintve portálunknak úgy vélte, most a Szolnok valamivel esélyesebb szerinte, mert belőle és csapattársaiból rengeteget kivett a mai mérkőzés. – Tudtuk, hogy a Brescia nagyon kemény csapat, és kevés gól esik majd a találkozón. Ezért mondtam is a társaimnak az öltözőben a szünetben, hogy ne aggódjanak a kevés lőtt gól miatt. Nem is aggódtunk, remekül védekeztünk, négy gólon tudtuk tartani őket. Hogy mi lesz holnap? Ami erőnk maradt, azt holnap kiadjuk magunkból, és mindent betartunk, ami az edzőnk kér tőlünk. Így lehet esélyünk a győzelemre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.