Egy olasz házaspár megmászta a világ összes nyolcezres csúcsát

Korábban mindössze 34 hegymászónak sikerült megmásznia mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot.

MTI
2017. 05. 11. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felért csütörtökön az Annapurna csúcsára Romano Benet és Nives Meroi, így a két olasz hegymászó lett az első házaspár, amely feljutott a világ mind a tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegyére.

Az 55 éves Meroi és ugyanilyen idős férje nepáli idő szerint reggel kilenckor ért fel az Annapurna 8091 méter magas csúcsára – jelentette a Corriere della Sera. A hegyet – csakúgy, mint a másik tizenhármat – oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül mászták meg. A csúcstámadást 7200 méterről indították az Annapurnán, amelyet az úgynevezett francia úton hódítottak meg. Ez az útvonal az Annapurnán elsőként sikerrel járó, 1950-es francia expedícióról kapta a nevét.

„Ez volt a legnehezebb mászásunk, de egyben a legszebb is” – mondta az olasz napilap által idézett nővérének Nives Meroi.

A 8611 méter magas K2 mellett az Annapurnát tartják a legnehezebben megmászhatónak és a legveszélyesebbnek a nyolcezresek közül. Utánuk a világ legmagasabb hegye, a 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres Mount Everest következik.

Romano Benet és felesége előtt eddig mindössze 34 hegymászónak sikerült megmásznia mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot, és csak hozzávetőleg a fele mászott oxigénpalack nélkül. Az első a legendás – a házaspárhoz hasonlóan északolasz – Reinhold Messner volt több mint harminc éve. A nőknél a dél-koreai Oh Un Szun lett az első 2009-ben a 8586 méteres Kancsendzönga megmászásával. Nives Meori maga is sokáig versenyben volt a nők között az elsőségért, de férje betegsége miatt 2009-ben félbeszakította sikersorozatát, és csak 2012-ben folytatták a mászásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.