Felső korhatárt vezetnének be a Mount Everesten

Így akadályoznák meg a tragédiákat a helyi hatóságok.

MTI
2017. 05. 08. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi nepáli törvények értelmében legalább 16 évesnek kell lenni a csúcshódításhoz, a komoly fizikai kihívás teljesítésének azonban nincsen felső korhatára.

„Nagyon fontos, hogy minél hamarabb bevezessük a korhatárt. Ha lett volna ilyen szabályozás, akkor megelőzhettük volna egy élet elvesztését” – mondta a nepáli hegymászó egyesület vezetője, hozzátéve, hogy a testület a 76 éves korhatár bevezetését fogja szorgalmazni a kormánynál.

A 85 éves volt nepáli katona, Min Bahadur Sercsan szombat délután halt meg az alaptáborban, az orvosok szerint valószínűleg szívinfarktusban, de a boncolás eredményeire még várni kell néhány napot.

Az 1931 júniusában született hegymászó 2008-ban 77 évesen ért fel a 8848 méteres csúcsra, 2013-ban azonban felülmúlta egy japán vetélytársa, Miura Juicsiro, aki 80 évesen mászta meg a világ legmagasabb hegyét. Sercsan márciusban jelentette be: a tavaszi szezonban újra nekivág az Everestnek, hogy ismét az övé legyen a Guinness-rekord.

A férfi testét helikopterrel szállították vasárnap Katmanduba, ahol több száz családtagja, rokona és támogatója vett részt a búcsúztatásán. A ceremónián a helyi kormány tagjai és férfi hegymászótársai is lerótták tiszteletüket.

A napokban kezdődő idei szezonban minden korábbinál több, csaknem 400 hegymászó, köztük Klein Dávid és Suhajda Szilárd készül arra, hogy felmásszon a világ legmagasabb pontjára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.