Galambos Péter ezüstérmes az evezős-Eb-n

A svájci versenyző mögött végzett a második helyen, a norvégot sikerült lehajráznia.

MN
2017. 05. 28. 9:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galambos Péter ezüstérmet szerzett vasárnap a könnyűsúlyú egypárevezősök versenyében a csehországi Racicében zajló evezős-Európa-bajnokságon – írja az MTI.

A 30 éves váci sportoló világbajnokságon már kétszer volt második és kétszer harmadik, kontinensviadalon azonban ez az első dobogós helyezése.

Galambos három hete győzött a világkupa-sorozat első, belgrádi versenyén, és most is az éremesélyesek között tartották számon. Ennek megfelelően a döntőben sokáig a harmadik helyen haladt svájci és norvég ellenfele mögött, végül jó hajrával az elfáradó utóbbit sikerült megelőznie – a nemzetközi szövetség honlapja alapján. A befutó rendkívül szorosan alakult: a győztes svájci Michael Schmid mindössze 13 századmásodperccel volt gyorsabb Galambosnál, akit csupán hat századdal követett a belga Niels van Zandweghe.

„Nagyon elfáradtam. Nagyon összpontosítottam a második ezer méterre, ami hihetetlenül kemény volt. Az utolsó ötszáz méter rengeteget kivett belőlem” – értékelt a nemzetközi szövetség honlapjának Galambos Péter.

Szierer János szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott: a magyar evezős nemcsak ezen a héten, hanem az egész idényben is remekül teljesít, a hozzáállása profi és magabiztos.

„Egyelőre csak az edzőjével, Rapcsák Károllyal tudtam beszélni, de ő elmondta, hogy így tervezték a döntőt, ahogy történt. Az elején megbújt a mezőnyben Peti, s aztán nagy hajrával fejezte be a jól felépített pályát” – mondta a szakember. Hozzátette: a befutó nagyon szoros volt, de ez nem is csoda, mert „tömör, sűrű” a mezőny.

További három magyar egység a B döntőben volt érdekelt a vasárnapi zárónapon: az Eb-re címvédőként érkezett Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes harmadik, a Matheisz József, Papp Gergely kettős (kétpár) és Pétervári-Molnár Bendegúz (egypár) pedig negyedik lett utolsó pályáján. Ez sorrendben egy 9., illetve két 10. helyet jelent összesítésben.

Abid Syham (könnyűsúlyú egypár) és a Tamás Bence, Csiszár Péter könnyűsúlyú kétpár már szombaton, a C döntőben befejezte szereplését az Eb-n, előbbi összesítésben a 14., míg utóbbi a 18. helyen végzett.

A könnyűsúlyú négyesek döntőjét – a Krpesics Péter, Forrai Dávid, Szigeti Roland, Fiala Balázs összeállítású magyar kvartettel – 13 órától rendezik. Erre a számra mindössze öt hajó nevezett.

Eredmény:

férfi könnyűsúlyú egypár, Európa-bajnok: Michael Schmid (Svájc) 6:51.72 p

2. Galambos Péter (Magyarország) 6:51.85

3. Niels van Zandweghe (Belgium) 6:51.91

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.