Három aranyat lapátoltak össze kajak-kenusaink

A magyar versenyzők öt érmet szereztek a 1000 és 500 méteres döntőkben a Szegeden zajló világkupaversenyen.

MTI
2017. 05. 27. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az A döntős program rögtön egy magyar győzelemmel kezdődött, a múlt héten, Portugáliában is győztes Bodonyi Dóra gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratva nyerte meg a K-1 1000 métert. A 23 éves szolnoki kajakossal csak az ausztrál Alyssa Bull tudta tartani a lépést, de a végén Bodonyi még őt is hajóhossznyi előnnyel verte. A finálé másik hazai résztvevője, Bordács Blanka – közvetlenül a Nagy-Britanniából tavaly hazatért edző, Simon Miklós lánya, a brit színekben versenyző Simon Rebeka mögött – ötödik lett.

„A rajttal mindig gondom van, ezért most próbáltam nagyon összpontosítani – mondta a parton Bodonyi Dóra. – Mivel a héten betegeskedtem, szerda óta nem is edzettem, próbáltam már az elején olyan előnyt gyűjteni, ami kitart a célig. De apának ma van a születésnapja, így muszáj volt győznöm!” Hozzátette: a szél miatt nagyon hullámos a víz, ezért volt több rossz húzása is.

A férfiak hasonló száma is magyar sikert hozott: az elő- és középfutamát is fölényesen nyerő Kopasz Bálint az erejét remekül beosztva, többek között az olimpiai bajnok spanyol Marcus Walzot is maga mögé utasítva diadalmaskodott. A 19 éves algyői kajakos – akinek az édesanyja, Demeter Irén az edzője – 750 méternél a második volt, de végül sikerült lehajráznia a portugálok klasszisát, Fernando Pimentát.

„Kemény pálya volt, kemény ellenfelekkel. Ma nagyobb hullámok vannak, mint tegnap, és nagyon boldog vagyok, hogy itt, a szegedi pályán, a magyar közönség előtt győzni tudtam” – nyilatkozott az Eb-bronzérmes Kopasz Bálint, aki azt mondta: a verseny sokkal jobban sikerült, mint várta.

A férfi kenusok 1000 méteres távján Kiss Tamás az ötödik, az idén elsősorban a párosra koncentráló Vasbányai Henrik pedig a nyolcadik helyen végzett. K-2 1000 méteren a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és társa, Bárdfalvi Márk hatodikként zárt, míg a kenupárosok egy kilométeres döntője egy magyar nyolcadik helyet hozott a Korisánszky György, Mike Róbert duó révén.

Ötszáz méteren a kenus Balla Virág – aki a múlt heti, montemori vk-ról négy arannyal tért haza – megismételte portugáliai sikerét egyesben, remekül versenyezve magabiztosan utasította maga mögé vetélytársait.

„Nagyon jó verseny volt. Sokkal nehezebb, mint a múlt heti, itt nagyobb volt a mezőny, Szegedre mindenki eljött, aki számít. Köszönöm a közönségnek a buzdítást!” – nyilatkozott a győriek 22 esztendős kenusa. Hozzátette: a pénteki középfutamban sok mindent elrontott, most viszont abban a tempóban tudott lapátolni és azokat az indításokat tudta megcsinálni, amelyeket eltervezett.

A női kajakosok hasonló számában az orosz Jelena Anjusina és az új-zélandi Lisa Carrington csatájába nem tudtak beleszólni a többiek – a győzelem végül előbbié lett –, de Takács Tamara révén a bronzérem a magyaroknak jutott. Fábiánné Rozsnyói Katalin 20 éves tanítványa pályafutása első világkupa-versenyén rajtolt, és remekül sikerült a debütálása. A szám másik magyar indulója, Vad Ninetta negyedik lett.

Férfi K-2 500 méteren Hufnágel Tibor és Ilyés Róbert duója hatalmasat küzdött a fináléban. Sokáig úgy tűnt, hogy a futamot uraló ukrán kettőstől nem lehet elvenni a győzelmet, de a páros a végére elfáradt, így a befutó nagyon szoros lett: az aranyat végül a franciák szerezték meg, Hufnágelék pedig másodikként csaptak a célba az ukránok előtt.

„Nagy hajrá volt, de tudtuk, hogy a táv második fele lesz az erősebb. Akkora hátszél van, hogy kettőt pislogtunk és már a táv felénél jártunk” – mondta Hufnágel. „Tudtuk, hogy a második 250-ünk a legjobb a mezőnyben, így nem estünk pánikba” – fűzte hozzá Ilyés.

A szám másik magyar párosa, Tóth Dávid és Bán Kristóf hatodikként zárt. Tóth eredetileg Kulifai Tamással indult volna a Maty-éren, de utóbbi versenyző betegsége miatt az utolsó pillanatban váltani kellett.

A szegedi regattán, amely az idei gyorsasági vk-sorozat második állomása, 66 ország versenyzői küzdenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.