Három birkózóérem, közte kettő arany Újvidékről

Korpási Bálint és Lőrincz Viktor Eb-arany-, Lőrincz Tamás pedig -bronzérmet szerzett. Újvidékről jelentjük.

Radványi Benedek
2017. 05. 07. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Győr a kézilabda-BL-címért küzdött, az újvidéki Európa-bajnokság záró napján három magyar birkózó is éremért csatázott. A délelőtti selejtezők és elődöntők során ugyanis, bár a 80 kilogrammos Bácsi Péternek nem, három honfitársának sikerült a négy közé kerülnie.

Közülük Korpási Bálint (71 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) a döntőbe is bejutott – előbbi négy, utóbbi három győztes meccsel –, az idén két súlycsoporttal feljebb, 75 kilóba váltó Lőrincz Tamás pedig a bronzért lépett szőnyegre. Kezdjük is vele, mert olimpiai ezüstérmeshez méltó módon „betusolta”, vagyis két vállra fektette ellenfelét, így még az első három perc letelte előtt Eb-bronzérmesnek mondhatta magát.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen mire az elődöntőhöz elértem, elfáradtam, de kárpótoltam magam ezzel a bronzéremmel. Úgy gondolom, napról napra erősebb vagyok, de még pár versenyen el kell indulnom, hogy szokjam ezt. Át kellett alakítanom a birkózásomat, eddig 66 kilóban én voltam az egyik legerősebb, most 75-ben ez nem így van, de úgy gondolom, egyre jobban sikerül megbirkóznom ezzel a feladattal” – mondta pár perccel győzelmét követően néhány lépésre a szőnyegtől.

Előtte viszont már megvolt az első Európa-bajnokunk is – kedd óta két ezüst és három bronz volt a magyar termés –, mivel Korpási Bálint egy sima, 4-0-s meccsen verte a döntőben a fehérorosz Pavel Lijahot, s így a decemberi vb-győzelmét követően hamar felült a kontinens trónjára is. A nem olimpiai súlycsoportban versenyző világbajnokunk nem hiába beszélt különleges fél évről győzelmét követően.

Az ő teljesítményét kívánta megismételni csaknem másfél órával később Lőrincz Viktor, akitől emlékezetes módon elvették a riói olimpia bronzérmét. A török Basar elleni döntőjének első három percében 1-1 intéspontot osztott ki a bíró, a folytatásban kapott még egy pontot a török, majd egy videózás utáni ítélet következett: 2-2. „Viktor, Viktor!” buzdították a helyi magyarok honfitársunkat, amikor már csak két perc volt hátra, s 50 másodperccel a vége előtt egy intéssel már 3-2-re vezetett. Sikerült kihúzni a hátra lévő időt, így Lőrincz Viktornak összejött az Európa-bajnok cím!

És a vasárnapi két arany- és egy bronzérmen túl még annak is örülhettünk a nap végén, hogy a kötöttfogású szakág összesítésében a magyar válogatott lett a legeredményesebb a kontinensviadalon. Így Sike András szövetségi kapitány is felállhatott a dobogó tetejére, s harmadszorra is felcsendült a magyar himnusz, az újvidéki közönség magyar magjának nagy örömére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.