Keleti Ágnes rangos állami díjat kapott Izraelben

A 96 éves, ötszörös olimpiai bajnok tornászt az izraeli tornasport megalapítójaként köszöntötték.

MTI
2017. 05. 03. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izrael létrejöttének hatvankilencedik évfordulóján, az ország függetlenségi napján átadott díjjal az 1956 után Izraelbe költözött Keleti Ágnes munkásságát ismerték el a helyi tornászképzésben és tornatanárképzésben.

Az ország legrangosabb díját elsőként a magyar-izraeli sportoló vehette át. Hatalmas taps fogadta a színpadra lépő, kilencvenhat éves Keleti Ágnest, akit az izraeli tornasport megalapítójaként, meghatározó személyeként köszöntöttek.

A világhírű tornász a hatvanas évektől a nyolcvanas évekig az izraeli tornászválogatott edzője volt, tanítványai közül kerültek ki az országos bajnokságok győztesei. 1957-től 1980-ig az izraeli testnevelési főiskolán, a Wingate intézetben is tanított. Legfőbb feladatának az iskolai testnevelés fejlesztését tekintette, s ennek érdekében a tanárképzés magasabb színvonalának megteremtését is célul tűzte ki.

Keleti Ágnes az elismerő oklevelet átvéve sorra kezet fogott az állam képviselőivel, köztük Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, Reuven Rivlin államelnökkel, Naftali Benet oktatási miniszterrel, Mirjam Naor legfelső bírósági elnökkel és Nir Barkat jeruzsálemi polgármesterrel.

Idén hat férfi és három nő vehette át az 1953-ban megalapított Izrael-díjat. Az ünnepség után a jeruzsálemi kongresszusi központ folyosóján Keleti Ágnest tanítványai köszöntötték, akik sorra percekig ölelték egykori edzőjüket.

Keleti Ágnes az MTI tudósítójának elmondta, hogy számára minden díjnál többet ér volt növendékeinek szeretete, és hogy elősegíthette az izraeli gyerekek színvonalasabb testnevelés-oktatásának megteremtését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.