Kolozsvár: magyarok tiltották meg a Himnusz eléneklését Berki Krisztiánnak

Edzője elmondása szerint az is letolást kapott a magyar küldöttségen belül, aki kiállt mellettük.

MN
2017. 05. 04. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő részleteket osztott meg a nyilvánossággal Kovács István, Berki Krisztián edzője másfél héttel azután, hogy olimpiai bajnok versenyzője pontlevonás miatt arany- helyett ezüstérmes lett lólengésben a kolozsvári Európa-bajnokságon. A pontlevonást a gyakorlat előtti időtúllépés miatt kapta.

„Én álltam a pódium mellett, és ránéztem az ott lévő órára. Jézusom! Megijedtem, hiszen észrevettem, hogy az órát elindították – írja a tréner a Nemzeti Sportban megjelent cikkében. – De arra gondoltam, hogy leállítják majd, ha a sportoló érdekeit nézik, mindenképpen. Ezekben a pillanatokban Krisztián már befelé figyel, és a szerre koncentrál. Szólnom kellett volna neki? És mi van, ha ezzel kizökkentem ”

A gyakorlat kiválóan sikerült, a mestert és a tanítványát váratlanul érte a pontlevonás. Kovács István reklamált, a magyar csapat óvott, de hiába. Az edző erről így beszélt: „Az orosz főbíró azt mondta, ő nem tehet semmiről, az órát a tévések indították el. A bírói értekezleten is kiderült, hogy nem az orosz főbíró, vagyis nem az arra illetékes indította el az órát.

Innentől kezdve ez tisztességtelen játszma volt. Szabálytalan. Érvénytelen.”

Küldöttségünk a szakember elmondása alapján finoman szólva sem volt egységes:  

„A két férfibírónk kiállt mellettünk, de akadtak olyanok a magyar delegációban, akik hangosan és egyértelműen Krisztiánt hibáztatták, és

még az is letolást kapott, aki kiállt értünk.

Ezt nehéz tolerálni, elfogadni. Még ott, a csarnokban akadtak, akik megszervezték, hogy Krisztián tiszteletére énekeljék el a Himnuszt, hiszen egyértelműen övé volt a legjobb gyakorlat. Aztán nem lett belőle semmi Nem engedték – és nem a szervezők. [ ] Szomorúak vagyunk, de megtanultuk már: amikor megy a szekér, fenn van rajta mindenki, amikor meg nem, leugrik róla mindenki” – fogalmazott Kovács István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.