Már nem Chernomaz a jégkorong-válogatott kapitánya

A világbajnoki ötödik hely kevés volt. A kanadai szakember rendszere működik, ő viszont hiányzott.

MN
2017. 05. 04. 5:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám nem egészen ez történt Kijevben, a magyar csapat csupán az első meccsét tudta megnyerni, majd négyszer kikapott, így csupán a kieső Ukrajnát előzte meg. 

A vb-n ugyanaz a Rich Chernomaz szövetségi kapitány vezette a csapatunkat, akivel tavaly előtt sikerült a feljutás a legjobbak közé, és akivel tavaly az elitmezőnyben is helytállt a csapat. Az áprilisi kijevi szereplés után viszont nem hosszabbította meg Chernomaz lejáró szerződését a magyar szövetség, és mint az NSO írja: további személycserék is folyamatban vannak.

A honlap információi szerint a személycserékkel nem állnak meg a főedzőnél: megszűnt a kanadai Chernomaz mellett a felnőtt- és juniorválogatottnál általános igazgatóként dolgozó Nagy Attila ez irányú megbízatása is, és kérdés az utánpótlás-igazgató egyben ifjúsági és serdülőkapitány, a szintén kanadai Glen Williamson is. 

Chernomaz szerződéséből az egyéves opció akkor lépett volna életbe, ha visszajut a csapata az elitbe, ám miután az ötödik helyen végzett, a szövetségnek május közepéig maradt ideje dönteni, hogy vele kívánja-e folytatni. A szervezet hétfő este telefonon közölte a határozatát Chernomazzal.

A most lezáruló időszak pozitívuma az NSO megfogalmazása szerint az, hogy Williamsonnal megtervezett és immár négy éve vezetett program eredményeképpen

a serdülőtől a felnőttválogatottig azonos feltételrendszerben készülnek a játékosaink,

zökkenőmentesen lépdelnek feljebb: az idei 22-es vb-keretből heten is így kerültek a nagyokhoz, ami egyben azt is jelenti, hogy szinte befejeződött a generációváltás: Kijevben a „szapporói hőseink” közül már csak ketten szerepeltek. A többi hősből sokan edzőként csatlakoztak vissza a válogatott programjába, így például a Chernomaz lehetséges utódának tartott Majoross Gergely is. Chernomaz azt kapta feladatául, hogy az első, hároméves szerződése végére legyen ismét az elitbe jutásra esélyes csapatunk, erre már 2015-ben feljutottunk, így 2016-ban az elitben szerepeltünk.

Idén viszont Chernomaz a felkészülés javában nem volt a kerettel, személyes okból. A négy edzőmeccsből egyen vett részt, és utóbb több játékos is arra panaszkodott, hogy a kiesett idő nagy gondot okozott a korongkihozatalok és az emberelőnyök begyakorlásában, az említett játékhelyzetekben észlelt problémák kiütköztek a vb-n. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.