Nem sietik el Gömöri Zsolt büntetőügyét

Már tavaly vádat emeltek a paralimpiai bizottság volt elnöke ellen, de csak ősszel kezdődik a tárgyalás.

Markotay Csaba
2017. 05. 10. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromnegyed évvel a vádemelés után még mindig nem tárgyalja a bíróság a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) korábbi elnökével kapcsolatos büntetőügyet, sőt egyelőre tárgyalási napot sem tűztek ki. Ügyészségi forrásaink szerint az is elképzelhető, hogy csak a nyári ítélkezési szünet után, szeptemberben kezdődhet meg a bírósági tárgyalás.

Az ügyészség tavaly augusztusban emelt vádat Gömöri Zsolt ellen; jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot. Ennek lényege, hogy Gömöri Zsolt 2009 áprilisa és 2014 júliusa között az MPB-hez befolyt támogatói befizetések után az érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságoknak, valamint egy sportklubnak úgynevezett közvetítői jutalékot fizettetett ki indokolatlanul. – A gazdasági társaságok, illetve a sportklub képviselői ugyanakkor nem működtek közre ténylegesen a támogatási szerződések előkészítésében és létrejöttében, így „jogtalan és indokolatlan volt a részükre jutalék jogcímén történt kifizetés” – fogalmazott akkor Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Közlése szerint a sikkasztás elkövetési értéke 15 millió forint. Az is a vádban szerepelt, hogy a korábbi elnök 2014 szeptemberében egy bérbe adott minibusz ellopása miatt kártérítés címén jogosulatlanul és indokolatlanul utaltatott át hárommillió forintot az MPB számlájáról a saját ügyvezetése alatt álló cégnek.

Az MPB volt elnöke körüli botrány 2015 májusában robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól saját hitele végtörlesztésére. Az összeget a volt elnök később visszafizette. Az ügy kipattanása után nemcsak a végtörlesztésről, hanem például autóbérlésről, különböző jutalmakról, jutalékokról, utazásokról is jelentek meg cikkek, amelyeket Gömöri cáfolni próbált, mielőtt lemondott posztjáról.

A volt elnök szabadlábon védekezik. A Magyar Paralimpiai Bizottságnak jelenleg is alelnöke a fideszes Deutsch Tamás, az ő a javaslatára döntöttek annak idején a botrányt kirobbantó végtörlesztésről.

Gömöri Zsolt helyére, az MPB elnöki székébe azóta Szabó László került, aki Deutsch egykori minisztériumában helyettes államtitkár volt, és azóta is Fidesz-közeli személyiségeknek, szervezeteknek dolgozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.