Nem tört meg az egri átok

A hevesi csapat újra kikapott a Bajnokok Ligája elődöntőjében hazai mumusától, a Szolnoktól.

Gabay Balázs
2017. 05. 26. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízilabda Veszprém–Szegedje. Talán kiérdemelte a jelzőt az elmúlt évek alapján a Szolnok és az Eger párharca, mely a Bajnokok Ligája hatos döntőjének elődöntőjében is összejött a Duna Arénában. A két magyar pólós kirakatcsapat rendszeresen összecsap a hazai bajnoki döntőben, és bár az Eger megszorongatja izmosabbnak tűnő riválisát, legföljebb egy-egy meccsre talál fogást rajta. Decker Ádám, a hevesiek óriásbekkje ezt csütörtök este úgy véleményezte a Brescia elleni győztes negyeddöntő után a vegyes zónában, hogy ha egyszer végre betartanák, amit megbeszélnek a Szolnok elleni meccsek előtt, akkor kiderülne, valóban gyengébbek-e a riválisnál.

Hatot a Szolnok nyert a két csapat hét idei összecsapásából, de nem csak ezért látszott esélyesebbnek Cseh Sándor együttese, hanem azért is, mert BL-csoportja megnyerésével megspórolt egy meccset a hatos döntőben, míg az Eger igen hajtós negyeddöntő után játszott. Megérte, ugyanis soha nem jutott ilyen messze a BL-ben a Dabrowski-csapat: tavaly hatodikként zárt, két éve pedig pont a Szolnokot verte az ötödik helyért.

Hárai Balázs ott kezdte, ahol csütörtökön abbahagyta. A hat egri gólból hármat vállaló klasszis egy középtávoli lökettel alapozta meg a hevesi drukkerek hangulatát. Társai remek blokkokkal, labdaszerzéssel vették ki a részüket az ütközetből. A francia nemzetiségű, de a montenegrói válogatottban is bemutatkozó Ugo Crousillat bal keze is elsült (1-1). A Younger visszahúzásáért megítélt ötméterest Prlainovic jócskán fölébombázta. A negyed végén csobbant először a fülproblémából felépült Varga Dénes. Az Eger egy gyönyörűen megjátszott emberelőnyös figurával vette vissza a vezetést, Bedő emelkedett a falból, mintha csak a 2013-as barcelonai vébé egyik meccsén lett volna. A hevesiek második számú centere akkor robbant be a válogatottba, kár, hogy utóbb nem sikerült állandósítania formáját.

Egyik oldalon Decker Kis Gábort fogta tökéletesen, a másikon Younger Háraival és Bedővel szemben is szigorúan bekkelt. Az egrieknek labdájuk volt a 3-1-hez, de az ifjabbik Varga úgy Kásás Tamás-módra szedett le egy passzt, és szerzett labdát. Prlainovic pedig nem azért nyert négy Eb-t, két vb-t és olimpiát, hogy harmadszor is fölétrafáljon: egy perc alatt két ízben is iszonyatos erővel lőtte ki a rövid felsőt akcióból (2-3). Nagy Viktor első bravúrvédésével zárult az első félidő.

Younger hosszúba eltett gólja emberelőnyben azt jelentette, hogy a magyar bajnok 3-0-s sorozattal fordította meg a mérkőzést, és a harmadik negyed elején már kettővel vezetett. A Szolnok védekezése érezhetően feljavult, légiósai jól céloztak, csak ők szereztek gólt, míg az egriek újvidéki szerbjei, Cuk és Vapenski nem találták el a kaput. Nem úgy Younger, aki Aleksic szerencsés átadásából már a második találatát szerezte. A mérkőzés már-már kezdett hasonlítani a bajnoki döntő meccsein tapasztaltakra, mígnem Kovács Gergő váratlanul kipúpozta a rövid felsőt (3-5). Az első negyed óta először vette be Nagy Viktor kapuját az Eger. Az utolsó szünet előtt Jansik Dávid kipontozódott a Szolnokból.

A negyedik negyed elején az ősegri Lőrincz Bálint lőtt hatalmas gólt, és zárkóztatta egy gólra csapatát (4-5). Bedő visszaúszás közbeni kiállítása és az ausztrál Younger harmadik gólja mindent eldönteni látszott, de Hosnyánszky hamar szépített előnyből. Prlainovic harmadik gólja viszont rövidre zárta az elődöntőt (5-7).

A Szolnok először játszik finálét a hatos döntőben.

„Mindenkit le kell tudnunk győzni”

„Ők tegnap játszottak, és ilyenkor ez inkább azt a csapatot segíti, amelyik meccsben van. Ezért is lehetett számítani arra, hogy szorosabb mérkőzést játszunk majd velük, mint a bajnoki döntőben – felelte kérdésünkre Vámos Márton, a Szolnok balkezes lövője, aki inkább fáradtan, mint kitörő örömmel érkezett a vegyes zónába a mérkőzést követően. – Nagyon örülök, hogy végre döntőt tudunk játszani, hiszen három éve ezen dolgozunk. Az, hogy a Dubrovnik az Olimbiakoszt és a hatos döntő fő esélyesét, a Reccót is meg tudta verni, tekintélyt parancsol. De ahhoz, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját, mindenkit le kell tudnunk győzni.”

„Volt, hogy emberelőnyben pont eléjük esett le a labda, nálunk viszont nem volt annyi klasszis megoldás – elemezte a vereséget Decker Ádám. – Fizikálisan semmilyen gondunk nem volt, sőt: több olyan támadásunk is volt, amelynél sokkal előbb felértünk a kapujuk elé, mint a túloldalon ők a miénk elé, úgyhogy ezen semmi sem múlt.” Az egriek hegyomlás védője a bronzmeccsről szűkszavúan csak annyit mondott: „Egyszer voltam olyan csapat tagja, amely megverte a Reccót. Akkor extázisban játszottunk, azt hiszem, holnap is erre lesz szükség.”

Kis Gábor pihegve nyilatkozott, az első szavai ezek voltak: „Elfáradtam. Viszont szerencsére lesz időnk pihenni, csak holnap délután kell újra játszanunk.” A klasszis center úgy látja, fantasztikusan jó csapat a döntőbeli ellenfél, legalább annyira fegyelmezett, mint a Szolnok. Hogy mi lesz a taktika, azt Cseh Sándor majd kitalálja holnapig. „Ha valamikor, akkor a döntő utolsó perceiben számíthat, hogy a Dubrovniknak ez lesz a harmadik nagy csatája, nekünk pedig csak a második. Reméljük addigra sikerül a számunkra kedvező állást kialakítani” – reménykedett Kis, aki ugyan nem szerzett gólt, több emberelőnyt is szállított csapatának.

A korábban kisebb egészségügyi gonddal küszködő Varga Dénes jól érezte magát a vízben, és mint elmondta, megnézte a holnapi rivális csütörtöki meccsét. „Ami az eddigi két mérkőzésükből leszűrhető, az, hogy roppant erősen kezdenek, erre nagyon oda kell majd figyelnünk” – mondta. Igaza van: a Dubrovnik 7-2-re vezetett az Olimbiakosz elleni negyeddöntő szünetére, a pénteki elődöntőben pedig 3-0-lal indított a Recco ellen. „Nem egy fáradékony csapat, tehát az, hogy több meccsük volt, inkább nekik kedvez.” Varga csapata pénteki játékáról úgy fogalmazott: ezúttal nem tudták meglepni az Egert, és inkább két-három jó egyéni teljesítménnyel voltak képesek felülmúlni a hevesieket, mintsem a csapatmunkával. „Két hete volt az utolsó meccsünk, ilyenkor ha akarjuk, ha nem, egy kicsit elfelejtünk vízilabdázni.”

Nos, a szombati döntőben már biztosan nem lesz elég egy-egy játékos kiemelkedő teljesítménye, az egész csapatnak extrát kell nyújtania.

A másik elődöntőben a világklasszisokkal megtűzdelt Pro Recco, a 2015-ös BL aranyérmese 10-9-re alulmaradt a Jug Dubrovnikkal szemben. Az olasz együttes zsinórban másodszor nyerheti meg szombaton a sorozatot. Az Olimbiakosz elbukta az ötödik helyért menő mérkőzést a Brescia ellen. 

A bronzmeccset szombaton 15.15-től játssza a Recco ellen az Eger, majd 16.45-től Dubrovnik–Szolnok finálé.  

Eredmény:

elődöntő:

Szolnoki Dózsa-Közgép – ZF-Eger 7-5 (1-2, 2-0, 2-1, 2-2)
gólszerzők: Prlainovic, Younger 3-3, Crousillat 1, illetve Hárai, Bedő, Kovács Ger., Lőrincz, Hosnyánszky 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.