Nyolc pont: a döntő különbség a Budapest Honvéd és a Videoton között

A kispestiek nyolc ponttal többet szereztek az utolsó öt helyezett gárda ellen, mint a bajnokesélyes Videoton.

Havasi Zsolt
2017. 05. 30. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NB I hét végén zárult 2016–2017-es idényének egyik fő tanulsága: fiatalokkal is lehet eredményes futballt játszani. Jó példa erre a Budapest Honvéd bajnoki címe, a Vasas bronzérme vagy éppen a Szombathelyi Haladás hatodik helye – mindhárom csapatnak meghatározó szereplői voltak a huszonéves labdarúgók. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor az M4-nek örömét fejezte ki ennek kapcsán. „A tehetséges magyar fiatalok nem rosszabbak a külföldi játékosoknál. Így lehet építkezni, és összességében ez az alapja nemcsak a jó bajnokságnak és remélhetőleg a több nézőnek, hanem a nemzeti válogatottnak is” – mondta. Az említett három csapat közül a legeredményesebb a Honvéd volt, amelynek kezdőcsapatában május 27-én este is hat, a Magyar Futball Akadémián nevelkedett játékos volt.

Elismerték a Honvéd teljesítményét a Rangadó Díjátadó gálán is: Zsótér Donát lett az idény felfedezettje, Eppel Márton pedig a gólkirály. Mindketten Marco Rossit említették meg az NSO TV-nek mint sikerük fő okát. Az olasz szakvezető temperamentuma és taktikai felkészültsége meghatározó eleme a Honvéd eredményeinek. Ahogy az is, amit Eppel mondott a Magyar Nemzetnek a lefújás után: „Tudta, hogy hozza ki belőlem a legjobbat.”

Az év edzőjének megválasztott Marco Rossi le sem tagadhatná gyökereit, már ami a labdarúgáshoz való hozzáállását illeti. Folyamatosan ugrált, mutogatott, dühöngött a pálya szélén a mérkőzések idején. Emellett pedig rendkívül szervezetten védekező együttest épített. A Videoton elleni találkozót az utolsó bajnokin például négyvédős rendszerrel kezdte, ám tizenöt perc és több vendéghelyzet után 5-3-2-es felállásra váltott. Ezzel egyrészt kivette a játékból a Videoton egyik legveszélyesebb játékosát, Marko Scepovicot, másrészt a lehető legkisebb területet hagyta az ellenfélnek. Ami jellemző volt szombat este, az az egész szezonra is vonatkoztatható: a mérkőzést a csatárok, a bajnokságot a védelmek nyerik. Naná, a Honvéd a második legkevesebb gólt kapta.

Van még egy fontos tényezője a kispestiek bajnoki győzelmének: a csapat behúzta az úgynevezett kötelező győzelmeket. Az utolsó öt helyezett – DVSC, Mezőkövesd, DTVK, MTK, Gyirmót – ellen harminchét pontot gyűjtött, míg a második Videoton nyolc egységgel kevesebbet, huszonkilencet. Erre részben utalt a fehérvári Juhász Roland is, aki arról beszélt, hogy nem a Honvéd ellen veszítették el az első helyet, hanem már korábban.

George F. Hemingway klubtulaj a jövő kapcsán a minap a Facebookon jelezte, vannak kiszemeltjeik, egy-két posztra erősítenének, de alapjában véve meg akarják tartani a már kialakult csapatot, és az akadémiából felhozni az NB I-re alkalmas játékosokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.