Öt napon belül másodszor mászta meg a Mount Everestet

Kilian Jornet május 22-én gyorsasági rekordot állított fel.

MTI
2017. 05. 29. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 29 éves Jornet a Summits of My Life című blogján számolt be a teljesítményéről. Május 27-én hajnali két órakor hagyta el az északi, kínai oldalon lévő előretolt alaptábort, és este 9 órakor jutott fel a 8848 méteren lévő csúcsra. Az utat mindössze öt nappal az után tette meg, hogy addigi leggyorsabb, az alaptáborból induló csúcsmászását 26 óra alatt teljesítette.

Előzőleg, május 22-én gyorsasági rekordot felállítva mászta meg az Everestet: 26 óra alatt, oxigénpalack és rögzített kötelek segítsége nélkül ért fel a 8848 méteres magasságba az alaptáborból.

A kétszeri csúcsmászás Jornet Summits of My Life projektjének része, melynek keretében a sportoló felkeresi a világ emblematikus hegycsúcsait, hogy megmászásukkal gyorsasági rekordokat állítson fel.

A projektet 2012-ben a 4695 méteres Mont Blanc-on kezdte, majd megmászta a 4478 méteres Matterhornt, a 6168 méteres észak-amerikai Mount Denalit és az Argentínában lévő 6961 méteres Aconcaguát, gyorsasági rekordot állított fel a Mont Blanc-on, a Matterhornon, a Denalin, az Aconcaguán és a Kilimandzsárón.

Jornet jelenleg a Mount Everest alaptáborában pihen, mielőtt visszatér Európába.

A férfi a Skyrunner World Series hosszútávú hegyifutó-bajnokság hatszoros bajnoka, számos nagynevű hegyi ultramaratont nyert meg, köztük a 166 kilométeres Ultra-Trail du Mont-Blanc-t (UTMB) és a 162 kilométeres Grand Raidet az indiai-óceáni Réunion szigetén.

Jornet előtt néhány nappal szintén öt napon belül kétszer mászott fel a Mount Everest csúcsára az india Ansu Dzsamszenpa: ő az első nő, akinek sikerült ez a teljesítmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.