Storck most visszaadja a kölcsönt a kluboknak

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya komoly gesztust tesz a magyar klubok felé.

Gabay Balázs
2017. 05. 08. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bernd Storck komoly gesztust tesz a magyar klubok felé, ugyanis vasárnap az Mlsz.hu-n arról beszélt, a válogatott júniusi meccseire nem hívja be azoknak a hazai egyleteknek a játékosait a keretbe, akikre klubedzőik igényt tartanak. Június 5-én Oroszországot fogadjuk barátságos találkozón a Groupama Arénában, négy napra rá pedig Andorrába utazunk vb-selejtezőre. 

– Az utóbbi hetekben Csányi Sándor elnök úrral beszéltünk arról, hogy az MLSZ hogyan járulhatna hozzá, hogy klubjaink a lehető legprofibban készülhessenek fel a Bajnokok Ligája és az Európa Liga küzdelmeire. Egyetértettünk abban, hogy ha lehetővé tennénk, hogy a csapatok teljes keretükkel kezdhessék el az edzéseket, az hasznos lenne a nemzetközi porondra való profi felkészülés szempontjából. Találkoztam és egyeztettem azon NB I-es klubok vezetőivel is, akiknek csapatai jelenleg európai kupaindulást érő helyen állnak a tabellán. Tájékoztattam őket, hogy a június eleji FIFA-játéknapokra nem fogom behívni a válogatottba azon játékosaikat, akiknek szerintük pihenésre van szükségük a hosszú szezon végén. Így ők is klubjaik többi játékosával egyszerre tudják megkezdeni a felkészülést.

Storck utal rá, hogy a 2016-os Eb-re, majd a vb-selejtezőkre történt felkészülési időszakok során a klubok alárendelték magukat a válogatottnak, hogy plusz napokra is elengedték játékosaikat a nemzeti csapatba. Ezt viszonozza most a kapitány, mint mondja azért, „hogy klubjaink minél tovább meneteljenek az európai kupákban”.

Érdekes változás ez, hiszen az MLSZ a közelmúltban egyértelműen az NB I-es csapatok szereplése elé helyezte a válogatottat, több klubtréner szót is emelt a hosszú, idény közbeni összetartások ellen.

Mint a szövetség honlapján olvasható, Bernd Storck további szakmai kérdésekről is egyeztetett a vezetőedzőkkel, így például részletesen bemutatta nekik azokat a módszereket, eljárásokat, melyeket a válogatottnál használnak a fizikai állapot felmérésére.

– A fizikai tesztekről is beszélgettünk, és javasoltam a kollégáknak ezen metódusok használatát. Hangsúlyozom, hogy mindössze javaslatról van szó részemről, hiszen nem szeretném a saját elképzelésemet ráerőszakolni senkire. Ugyanakkor fontos, hogy egymás adataiból tudjunk dolgozni, ezzel is segítve a másik munkáját. Az pedig egyértelmű, hogy fizikálisan fejlődnünk kell ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a nemzetközi élvonalhoz, az ehhez szükséges munka, illetve majd az előrelépés felméréséhez szükség van fizikai tesztekre.

Bernd Storck a közeljövőben a többi OTP Bank Liga-csapat vezetőedzőjével is szeretne találkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.