Százmilliárdokat szán sporttámogatásra a kormány

Jövőre az idénre tervezettnél is többet költenek sportra. A legtöbb pénzt a Puskás-stadion viszi el.

MN
2017. 05. 16. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövőre az idénre tervezettnél is többet, 237 milliárd forintot szán sporttámogatásra a kormány, noha 2010-ben még csak 66,8 milliárd forintot költöttek erre a célra – írja a 24.hu a jövő évi költségvetés számai, valamint a 2010-es teljesítés alapján.

A portál megjegyzi, a növekedés nem rögtön a Fidesz hatalomra jutásakor kezdődött: az első nagyobb ugrás 2013-ban volt, 2014-ben már 158,2 milliárd ment a sportra, azóta pedig nagyjából egyenletes a növekedés évről évre.

A 24.hu szerint a legnagyobb tétel jövőre a Puskás-stadion építése lesz, erre 65,8 milliárd forintot különített el a kormány – pontosan annyit, amennyit hat-hét éve még a teljes hazai sportélet kapott. A stadion összköltsége nettó 140, bruttó 190 milliárd lesz.

Korábban megírtuk, hogy a taorendszer bevezetése óta összesen 415 milliárd forinttal gyarapodtak a sportszervezetek.

A sport messze a legkiváltságosabb terület az Orbán-kormány számára, hasonló növekedésnek egyetlen más ágazat sem örülhetett. Az oktatásra fordított pénz például a 2010-es 2071 milliárd forint után az idén 2177 milliárd lesz – ez ötszázalékos, az inflációt sem követő növekedés –, jövőre pedig 2342 milliárdot áldoznak rá. Még az egészségügyre fordított támogatás is csak 25 százalékkal nő.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.