Széles Sándor sorstragédiája

Az egész magyar úszósport egy nagy tragédia, amelynek szerves része a szakember története.

Arday Attila
2017. 05. 23. 19:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Széles Sándor halála az egész magyar úszósport tragédiája. Talán nem kegyeletsértő leírni a kegyetlen tényt, hogy az egész magyar úszósport egy nagy tragédia, amelynek szerves része a szakember története. A Gyurta Dánielt olimpiai bajnoki címhez segítő mester sorsa tükröt tart egész társadalmunk elé, megmutatja, hogyan veszítjük el a tudást.   

Széles Sándor a leghíresebb edzőnk, Széchy Tamás tanítványa volt, Széchyt úszópápának nevezik, halála után azok beszéltek róla a legmagasztosabban, akik az élete során inkább ártottak neki. Alighanem Széles Sándorra is ez vár. 

Mester és tanítvány. Olimpiai bajnokaink hihetetlen hajrája az ő találmányuk, egyfajta hungarikum lett a sportban, akárcsak mellúszás. Döbbenetes utolsó ötven méterrel lett olimpiai bajnok 1988-ban Szabó Joe, 1996-ban Rózsa Norbert 200 mellen, ők még Széchy Tamás úszói voltak. Széchy a 2000-es évek elején már meglátta az olimpiai bajnokot az akkor még általános iskolás Gyurta Dánielben, aki a tanítvány tanítványa lett, hiszen Széles Sándor edzette. Gyurta 2004-ben, tizenöt évesen olimpiai ezüstérmet nyert 200 mellen.

Csakhogy szűk esztendők következtek. Edzői csapatát Széles Sándor mellett Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs alkotta, akik 2009-ben visszasegítették a csúcsra a római világbajnoki címmel. Titkukat Kovácshegyi Ferenc elmesélte egy TF-es előadáson: amikor Gyurtának nem ment, minden szakember magában kereste a hibát, és a maga területén meg is találta. Öt szűk esztendőre így öt bő esztendő következett: versenyzőjük uralta a világot, a 2012-es londoni olimpián világcsúccsal lett aranyérmes. Ekkor a Széles Sándor vezette edzői csapat Risztov Évát is első helyhez segítette 10 kilométeren.  

A 2016-os riói olimpiára az edzői trió felbomlott, Gyurta címvédőként az előfutamban kiesett, és már senki nem kereste önmagában a hibát. Széles Sándor hosszú évek óta tartó belső harcai a magyar (úszó)sporttal és a szenvedélybetegségével egyre mélyebb hullámvölgyekbe juttatták. Márciusban kórházba került, kómába esett, kedden pedig, hatvanegy évesen meghalt. 

Dicsérő szavak helyett az aranyévek mutatják meg tisztán, kit veszítettünk el.  

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.