Amikor csak egy magyar van az ellenfélnél, és még a közönség is őt szidja

A bírók és a szombathelyiek sem felejtették el a viharos fehérvári csatát, a pályán a Falco visszavágott.

Arday Attila
2017. 06. 16. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt szívderítő látvány a férfi bajnoki döntő 4. meccsén sem, amikor a Falcóban és az Alba Fehérvárban csupán egy-egy magyar maradt a pályán négy-négy légiós között. Azt meg hallani nem volt szívderítő, hogy a szombathelyi közönség azt az egy fehérvári magyart, Lóránt Pétert buzizza le kórusban.

Az előzmény Lóránt ellentéte Ivan Zigeranoviccsal, a Falco centerével. Akik az M4-en nézték a három nappal korábbi, 3. meccset, a visszajátszáson azt láthatták, Lóránt lerántja ellenfelét. A bírók nem az M4-en nézték a videófelvételt sem meccs közben, hanem a fehérvári klub egykamerás rögzítése nyomán ítélhettek. A játékvezető bizottság elnökének közleménye alapján pedig nem ítélhettek jól. Ahogy akkor sem, amikor az oly kiélezett hajrában éppen Zigeranovic dobása nyomán a fehérváriak, palánkérintés után, leszállóágban ütötték el a labdát – ekkor két pont járt volna a Falcónak. A közlemény szerint az Alba nem tartotta be a videóbíróval kapcsolatos kötelezettségeket, de ettől még 2-1-re vezetett, így Szombathelyen, idegenbeli győzelemmel eldönthette a bajnoki címet a 4. meccsen. 

Nem így indult. Dzunics Braniszlavnak már a 2. percben cserélnie kellett és egy fejmosást tartania, a 4. percben pedig időt kérnie. A másik oldalon

Szrecsko Szekulovics edző a testtartásával, kevés, de határozott mozdulatával is elképesztő erőt és nyugalmat sugárzott a játékosok felé

(valahogy úgy, ahogy a férfi kézilabdázóknál Ljubomir Vranjes, leendő szövetségi kapitányunk), a Falco pedig Váradi Benedek és Andrew Barham vezetésével ellépett tíz ponttal. Lórántnak most sem ment a nagyszünet előtt, csak a második negyedben szerezte meg első két pontját és nem is jutott többre a félidőig, amelyben 40-30-ra vezetett a Falco. Közben a biztonságiaknak megint volt némi dolguk, amikor a Falco-drukkerek újabb szándékos faultot láttak a pályán: tucatnyi amerikai légiós akaszkodott össze a küzdőtér közepén, néhányan pedig szívesen berohantak volna a lelátóról rendet tenni. 

Amikor Brandon Taylor sózott oda egy jó nagyot az egyik hazainak, a közönség akkor is reflexből Lórántot szidta,

ő nem is nagyon tudott játékba lendülni. Csapatából pedig hiányzott egy olyan vezér, aki magával húzta volna a többieket, nem is tudott tíz pontnál közelebb kerülni ellenfeléhez az Alba, miközben a Falcónál egyre többet mutatott Tóth Norbert is, centerként. Hasznosan és elegánsan kosárlabdázott, az egyik testcselét a közönség felmorajlása kísérte és dicsérte, nem is hibázott utána a dobásnál. Három negyed után 59-47-re vezetett csapata.

A helyiek nagy örömére az utolsó negyedben Lóránt ellen is ítéltek egy szándékos faultot. Néhány perccel a vége előtt érezni lehetett, a fehérvári lelkek már a mindent eldöntő vasárnapi csatára készülnek (amelynek házigazdái lesznek), fieszta hangulat alakult ki a Savaria Arénában, ezrek énekeltek a sárgalábú cinegéről, a pályán pedig a sárgák 82-69-re győztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.