Elvileg kész a vízilabda-vb helyszíne, de nem mutatják meg

A mobil lelátóval több gond is akad, az a jegyvásárló jár jól például, aki a főtribünön foglal helyet.

2017. 06. 30. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország erős és büszke európai ország” – hirdeti a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodához legközelebbi buszmegálló reklámtáblája. Azonban a büszkeség a nagy hagyományú sportkomplexum bejáratánál véget ér. A vb-rendezés kapcsán elvégzett szigeti fejlesztéseket bemutató sajtótájékoztatón ugyanis hiába vártuk, hogy körsétát tehessünk a két hét múlva kezdődő vizes-vb vízilabdás helyszínén – a Hajós régi 50-es medencéjénél és a mögötte található Széchy-medencénél –, érkezésünkkor marcona úr zavarta el a nyilvánosságot tájékoztatni kívánó, kíváncsi stábokat, újságírókat a főbejárattól. 

Persze abból, hogy a mostanra már felújított, szomszédos Szikvízüzembe hívták a tollforgatókat, már sejteni lehetett, hogy valami turpisság lesz a pénteki eseményben. Az így kissé kínossá váló tájékoztatón aztán – amiről a Red Bull Air Race városbénító előkészületei miatt csaknem fél órát késett Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes – szó volt „befejező fázisról”, megújuló rajtkövekről és öltözőkről, 8000 férőhelyes lelátóról, csakhogy mindebből semmit nem láthattak azok, akiket mindezek bemutatására hívtak oda.

Sok szó esett viszont felújított játszóterekről, a Csík Zenekarról és más programszínesítőkről, a kivetítőről az Úttörőstadionként ismert kis szigeti arénában, hat új vécéről, információs táblarendszerről, csatorna- és szennyvíztisztítóról, sétaúthálózatról, 200-ról 242 férőhelyesre növelt parkolóról, kibővített rózsakertről, 180 ezer új ültetésű virágról és arról a fényfestésről, ami a nem éppen a biztonságáról híres éjszakai Margitszigeten lesz látható

Amire viszont igazán kíváncsiak lettünk volna, azt tehát az ígéretek ellenére nem láthattuk. Ezért a be(nem)mutatóra ellátogató vb-szóvivőtől, Borsa Miklóstól érdeklődtünk arról, mikor tekinthető meg végleges formájában a létesítmény.

– Jövő héten átadják az uszodát – jelentette ki magabiztosan a kommunikációs vezető. Mint mondta, a létesítményt a Penta építi és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja gyámsága alatt áll, úgyszólván „közös ló”, nem igazán a világbajnokság szervezői egyengetik az útját. A vb-rendező BP2017 cég azt az ígéretet kapta, hogy az uszoda átadásakor újra sajtótájékoztatót hirdetnek.

Korábban lapunk azt a hivatalos tájékoztatást kapta, hogy június közepén átadják a margitszigeti vb-helyszín kulcsait, ami tehát a mostani közlés alapján július eleje lesz. Hogy a csúszásnak mi volt a különleges oka? Borsa szerint az uszodai munkák azért csúsztak, mert a kinti mobil lelátók nem feleltek meg az előírásoknak, a megrendelő BP2017 módosításokat kért, és amíg ezeknek az engedélyezése húzódott, nem lehetett haladni.

További probléma volt, hogy a kültéri munkák jelentős mennyiségű porral jártak, és ezért a tisztaságot igénylő medencés tennivalókkal sem tudtak haladni.

Borsától megtudtuk azt is, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) Budapesten tartózkodó illetékesei egyáltalán nem aggódnak a késés miatt, és ha ők nem félnek, akkor nekünk sem kell.

A Magyar Nemzet megbízható vízilabdás forrásból egyébként úgy tudja, az egyik kapu mögötti lelátó elhelyezése és dőlésszöge olyan, hogy arról a tribünről vajmi keveset lehet majd látni a játékból, de erről egyelőre nem tudunk megbizonyosodni, míg a vb-rendező BP2017 nem mutatja meg azt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.