Évek óta sejtik, hogy a klubok egy része megvásárolja a játékvezetőket

Gyanúsak maradtak egyes bírók, Kocsis Máténak is. Állítólag nem ezért küldték el a versenyigazgatót.

Gabay Balázs
2017. 06. 08. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bundaügy a magyar kézilabda-bajnokságban – írtuk szerdán késő este. A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) esti közleményéből az derült ki, már régóta rebesgetik a sportágban, hogy a kieséshez közel álló csapatok megpróbálják megvásárolni a játékvezetőket. Ennek elkerüléséért Kocsis Máté kezdeményezte 2015-ben, hogy ne a klubok fizessék ki a bírók díjazását, mint korábban, hanem a feladatot a szövetség vállalja át. Ez 80-90 milliójába kerül az MKSZ-nek.

Hiába az újítás, csak jöttek a pletykák a bundázásról, így Kocsis Máté lépett, és jelezte a rendvédelmi szerveknek, hogy valami bűzlik, meccseket befolyásolnak klubok jogosulatlan előny megszerzéséért.

Azt belső forrásunktól sem tudtuk kideríteni, Kocsis pontosan milyen részletekkel állt elő, de az biztosnak látszik, hogy nem konkrét mérkőzések kapcsán tett bejelentést. Így viszont nem lehetett egyszerű dolga az ügyészségnek. Egyelőre lehetetlen kideríteni, hogyan jutott el a nyomozás addig, hogy házkutatást tartsanak a szövetség épületében, ahonnan már olyan dokumentumokat vitt el a két civil ruhás nyomozó – más híreszteléssel szemben nem lepték el rendőrök az épületet –, amelyek egyes meccsekhez kapcsolódnak.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség csütörtök délelőtti közleménye már azt írja,

hat embert előállítottak, és ki is hallgattak gyanúsítottként vesztegetési ügyben.

Emellett azt is közölték, nemcsak a szövetségnél volt házkutatás, hanem több helyszínen, ahol bizonyítékokat foglaltak le. A megalapozott gyanú szerint az idén több mérkőzés eredményét is megpróbálták befolyásolni, amiért pénzt fogadtak el a gyanúsítottak.

Minden jel arra mutat, hogy egyes klubok játékvezetőket vásároltak meg, hogy ítéleteikkel nekik kedvezzenek.

Az előállított személyek szabadlábon védekezhetnek.

Annyit sikerült megtudnunk, hogy Kocsis Máté a közelmúltban jelzett a hatóságoknak, ami annyiban mindenképp furcsa, hogy már egy 2015-ös küldöttgyűlésen élt a bundagyanú, másképp a szövetség nem vette volna át a kluboktól a bírók díjának kifizetését. Ezután minden évben szó esett a dologról a szövetség ülésein. Pár hete Kocsis így fogalmazott:

„Nem kerülhet az ország egyik legnagyobb sportága abba a gyanúba sem, abba a pillanatnyi rossz érzésbe sem, hogy itt nem a pályán dőlnek el a meccsek.  Ha ehhez szükséges az MKSZ anyagi szerepvállalása, akkor (a versenyeztetési díjak átvállalását) meg fogjuk tenni a jövő évben is.”

Mint szerkesztőségünk megtudta, Vayer Tamást, a férfi NB I-es Orosházi FKSE-Linamar elnökét meghallgatáson vett részt. Lapunknak nem kívánt nyilatkozni arról, mi volt a meghallgatás tárgya, összefüggésben van-e a fenti üggyel. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.