Hosszú Katinka akár savat is ivott volna, ha Shane arra kéri

Sportvezetői ambíciók, olimpiai kudarc, napi két ebéd – az Iron Lady közönségtalálkozóján jártunk.

2017. 06. 22. 12:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka azonos napra időzítette az úszóvilágnak címzett, a nemzetközi úszószövetséget intézkedéseiben és stílusában kritizáló Facebook-posztját, valamint az egyik fő szponzora által összehozott közönségtalálkozót, amelyen ugyan rajongói kérdéseire válaszolt, de minden közérdekű témát érintett. A beszélgetés négy fő téma köré épült:

Teremthet-e bármilyen összefogást az úszóvilágban Hosszú Katinka fellépése a FINA azon – szerinte balul sikerült – döntései ellen, amivel a világkupaversenyeken számára hátrányos döntéseket hoztak? – Ez majd kiderül – válaszolja egyik kérdezőjének Hosszú Katinka, majd hozzáteszi: – Egyszer már sikerült – utal arra, hogy itthon az általa teremtett összefogás következményeként távozott Gyárfás Tamás a magyar szakszövetség éléről. Katinka a szerdai levél kapcsán már most is sok pozitív visszhangot érzékel, ugyanakkor tisztában van vele, hogy megint sokan hadüzenetként értékelik a nyílt levelét, pedig a világ legjobb úszójaként csak szeretne beleszólást a dolgokba. Hogy megvan-e saját csapatában a kapacitás arra, hogy a reformokon túl a sportágirányításba is érdemben beleszóljon, erre azt feleli: az ambíció megvan rá, türelmesnek kell lenni.

Hogy mitől lett sikeres a közösségi médiában, arra sejtelmesen csak annyit mond: – Nem tudom, de azért posztolok

Shane Tusup vette rá erre egyébként még 2012-ben, amikor a külvilág felé Katinka egyáltalán nem tartotta magát eléggé érdekesnek, ez a sikerek elérésével változott meg. A hozzászólásokat egyébként olvassa, de tudja, akik írnak, nem ismerik őt, ugyanakkor unatkozik, ha nem kritizálják.

– Magasra tettem a mércét – véli Hosszú Katinka, amikor arról faggatják, a külső vagy a belső nyomás-e a nagyobb az egy hónap múlva kezdődő budapesti vizes vb kapcsán. Viszont egyre nyugodtabb, ahogy közeledik az esemény, a felkészülését ugyanis sikeresnek ítéli meg.

És hogy mi történik, amikor úszás után egyedül marad a last call roomban? – Most csúnyát fogok mondani, de leszarom. Kiúszom magamból a legtöbbet, és ha valami nem úgy sikerül, akkor korábban hibáztam – mondja egyenesen. Amikor a londoni olimpián rajtkőre állt, utólag már látja, hogy „be volt szarva”, ezért nem tudott esélyesként nyerni.

Valószínűleg nem készült rá, de kérdésre kifecsegte, hogy 200 és 400 vegyesen biztosan indul a világbajnokságon, ami Sós Csaba kapitánynak is segít a válogatásban, még ha nem is volt számára új információ ez.

Napirendjéről és életmódjáról Katinka elmondta, kora reggel kel, rosszabb napokon apró szakaszokra bontva a betervezett lépéseket, akár a kávéig eljutni is küzdelem tud lenni. A délelőtti és az esti edzésadag között kétszer ebédel meg, de van, hogy nem tud eleget enni, ugyanakkor elmondása szerint „tisztán” eszik, húst, gyümölcsöt, zöldséget – néha azért becsúszik a barbecue szósz. Este fél 8 után az agya már nem működik, de heti háromszor csak fél 10-kor jut masszázshoz, ilyenkor a vacsora is csak ezután jön. 11-re azért mindig ágyba kerül.

Csapatában egyébként felmerült, hogy orvossal bővítsék a stábjukat, de ennek van rossz oldala is: nem szeretné, ha az orvos mondja azt neki egyszer, hogy „állj!” Addig marad rekreációs módszernek a napi két jégfürdő, amire ma már szinte vágyik is.

Hosszú Katinkát mindenki inspirálja, aki saját szakmájában a határait feszegeti, illetve teljesen új szemszögből közelíti meg azt, amit csinál, szereti az „úttörő” embereket. Ilyennek tartja elsősorban LeBron Jamest, aki egy alapítvány élén gyerekkori barátait foglalkoztatja és elesett gyerekeken segít. Ráadásul felemeli a szavát, ha igazságtalanságot lát maga körül.

Céljait Katinka aszerint fogalmazza meg, hogy mi az, amiért tűzön-vízen átmegy, tavaly ilyen volt a riói arany és a világcsúcs, amiért akár savat inni, majd azt kihányni is képes lett volna, ha Shane erre kéri. A jelen nagy célja a tokiói olimpia, az úszást pedig csak a gyermekvállalásért cserélné fel, de biztos, hogy fog úszni a visszavonulás után is.

Szerencsésnek tartja magát, amiért megtalálták egymást Amerikában Shane Tusuppal, ha egy zsák krumplit szemenként kellene átpakolniuk, azt is biztosan együtt csinálnák, nem pedig úgy, ahogy sokan képzelik: miközben Katinka dolgozik, Shane méri az időt

Azt azért hangsúlyozza, hogy az Iron Lady személyiségével azonosulni számára véget nem érő, nagy küzdelem, a rapzene segíti ebben. Arra is rávilágított, hogy azért Amerikában sem zöldebb a fű, a mi uszodáink például egyenesen jobbak az amerikaiaknál.

Nagyon vágyik arra, hogy ha egyszer véget ér a pályafutása, a futásban vagy a síben kipróbálja magát, utóbbitól Shane jelenleg kifejezetten tiltja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.