India olimpiát rendezne 2032-ben: mi az a hatmilliárd dollár nekik?

Csak a brit uralomból maradt krikettel állnak jól, a többi sportág fejlesztésre szorul.

MN
2017. 06. 21. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a 2024-re pályázó városok közül már csak kettő állja a versenyt (Los Angeles és Párizs), és európai városok sora lépett vissza Hamburgtól Rómán át Budapestig, India másként gondolkozik. Legalábbis a helyi olimpiai mozgalom vezetője ezt szeretné. 

Az MTI összeállítása alapján Narayana Ramachandran, az Indiai Olimpiai Bizottság (IOA) elnöke szorgalmazza, hogy országa pályázzon a 2032-es ötkarikás játékok rendezésére. A sportvezető elmondta, a világ második legnépesebb országának kormánya ígéretet tett, hogy megtárgyalja a javaslatot. Ramachandran szerint a rendezéssel elősegíthetnék a sportágak fejlődését Indiában, mert a kriketten kívül szinte mindegyik meglehetősen rossz helyzetben van.

„Világosan tájékoztattuk a kormányt, hogy ha csupán sportolókat küldenek a nemzetközi versenyekre, az önmagában nem elegendő ahhoz, hogy Indiában fejlődjön a sport. Több eseményt kell rendeznünk, akkor például több tisztségviselőnk bejuthat a nemzetközi sportszövetségekbe, akik szintén segíthetnek a versenyzőinknek” – fogalmazott Ramachandran.

Hozzátette, a 2020-as ázsiai strandjátékok és a 2021-es NOB-ülés megrendezésével szeretnék elősegíteni pályázatuk sikerét.

„Azt mondtam a kormányunknak, ha benyújtják a pályázatot, biztos vagyok benne, hogy megkapjuk az olimpiát” – közölte Ramachandran, aki már tárgyalt az ügyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökével, Thomas Bachhal.

Az IOA vezetője leszögezte,

itt az ideje, hogy kövessék szomszédjukat, Kínát,

és a sport segítségével érjenek el gazdasági növekedést, hiszen India egyike azon kevés országnak a régióban, amelyik rendelkezik a szükséges eszközökkel egy ilyen jelentős esemény lebonyolításához.

„Ma nem dönthetünk arról, hogy holnap olimpiát szeretnénk rendezni” – figyelmeztetett Ramachandran, aki szerint tíz évre lenne szükségük az infrastruktúra fejlesztéséhez.

„Ha azt feltételezzük, hogy 12 milliárd dollárt kellene költenünk a rendezésre, hatmilliárdot akkor is a NOB-tól kapnánk, és

mi az a hatmilliárd dollár nyolc év alatt egy olyan feltörekvő gazdaság számára, mint a miénk?”

– tette fel a kérdést az elnök, aki hangsúlyozta, hogy India a harmadik legnagyobb gazdasággal rendelkezik Ázsiában.

India számos krikettvilágversenynek adott már otthont, és pozitív értékelést kapott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségtől az októberi U17-es világbajnokság előkészületeire.

A 2010-es Nemzetközösségi Játékok körülményei azonban nem jelentenek jó ajánlólevelet. A Delhiben megrendezett, hatmilliárd dolláros költségvetésű esemény ugyanis a rendkívül rossz állapotú stadionokról és szállásokról maradt emlékezetes. A szervezőbizottság vezetője, Suresh Kalmadi később kilenc hónapot töltött börtönben több millió dolláros korrupció miatt.

„Tanultunk a hibáinkból, ez látható volt tavaly is, hiszen a Guwahatiban megrendezett Dél-ázsiai Játékokkal senkinek nem volt problémája” – emlékeztetett Ramachandran, majd hozzátette, hogy a NOB a Nemzetközösségi Játékokon is dicsérte a lebonyolítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.