Ismét a Golden State Warriors: Az új évezred legjobb NBA-csapata?

Legyőzte a címvédőt az NBA nagydöntőjében a Golden State. Kevin Durant megszerezte első bajnoki gyűrűjét.

Énekes András Előd
2017. 06. 13. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjaink legjobb kosarasa az a LeBron James, pont egy olyan érában van karrierje csúcsán, amikor Nyugaton az évtized legerősebb csapatát építik. Két éve a hármaskirály Stephen Curry vezérletével nyerte meg az NBA döntőjét a Golden State Warriors, idén pedig újra igazolódott a papírforma. A tavalyi finálé azonban ugyanebben a párosításban a Cleveland Cavaliers nagy pillanata volt, hiszen 3-1-es hátrányból felállva története első bajnoki címét szerezte LeBron fantasztikus játékával.

Idén sem volt rosszabb formában James, de volt valaki, aki nála is kiemelkedőbbet nyújtott a döntőben, mégpedig az a Kevin Durant, akit egy éve – kisebb felháborodást kiváltva a liga csapataiból – pontosan ebből a célból hoztak el az Oklahoma City Thunders csapatától a GS vezetői. A Durant–Curry–Thompson–Green négyes gyorsan összeszokott az alapszakaszban, amit pedig a rájátszásban műveltek, az leginkább a Chicago Bulls 90-es években mutatott dominanciájára emlékeztetett, ahol Michael Jordan mellett olyan húzónevek szórták a pontokat, mint Scottie Pippen, Dennis Rodman és Toni Kukoc.

A Golden State a playoff összes meccsét behúzva jutott el a döntőig, ahol már az első –hazai pályán játszott – meccsen erődemonstrációt tartott, és nem engedte 100 pont felé a Clevelandet. Noha évek óta a kiegyensúlyozott csapategység és az erős kispad a Golden State sikereinek egyik legfőbb titka, minden évben valamelyik sztárjátékos egyéni show-ja kellett az igazi áttöréshez.

Idén nem a liga rekordhalmozó irányítója, Stephen Curry, hanem az új igazolás Kevin Durant jelentette a különbséget. Az év elején csatlakozó Durant tökéletesen épült be az összeszokott Warriors csapatába, sőt, mintha Steve Kerr kifejezetten az ex-oklahomai dobóra alakította volna ki taktikáját, hiszen Thompson, Curry és Green játéka is igazodott Durantéhez. Ennek eredménye 38 dobott pont volt az első mérkőzésen, 33 a másodikon, a párharc talán legfontosabb meccsén, a Clevelandben játszott harmadik meccsen pedig 31 pont. 

A Cleveland Cavaliers épp a harmadik meccsre kezdte el felszívni magát, Kyrie Irving és LeBron James is ellenállhatatlanul játszott, ketten együtt 77 pontig jutottak, és három perccel a végső dudaszó előtt még 113-107-re vezettek a hazaiak, ám ekkor jött a Warriors feltámadása, és pillanatok alatt egy elképesztő Durant-hármassal már fordítottak is az álláson. A vége 118-113 lett, és ekkor szinte mindenki elkönyvelte, hogy 3-0-s hátrányból nem fogja tudni megnyerni a döntőt a Cleveland, hiszen már a tavalyi fordításuk (3-1-ről) is történelmi tett volt.

A negyedik meccset Oaklandban rendezték, így minden előjel a Warriors történelmi, 16-0-s playoff rekordjára és bajnoki győzelmére utalt, ám LeBron James és a végül 40 pontig jutó Kyrie Irving máshogy gondolta. A Cleveland az első félidőben 86 pontot szórt ellenfelének (szintén playoff-rekord), és végül 116-137-re intézte el a pezsgőt már behűtő hazaiakat. LeBron James a döntő négy meccsén tripla-duplát átlagolt, amire még soha senki nem volt képes korábban.

A kissé megkésett clevelandi ébredés után elkezdődtek a találgatások, hogy a tavalyi fordítást is felülmúlva, összejöhet-e bajnoki cím 3-0-s hátrányból felállva, de még egyszer már nem engedte ki kezei közül a győzelmet a Warriors. Az ötödik összecsapás első félidejében egy lehengerlő öt perces periódusban Curryék bő 10 pontos vezetésre tettek szert, melyet az utolsó két negyed alatt sikerült is megtartaniuk. Hiába jutott 40 pont felé LeBron, a döntő hőse Kevin Durant lett, aki pályafutása első aranygyűjűjét nyerte meg – amellett, hogy a rájátszás legértékesebb játékosának is megválasztották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.