Köszönjük, gracias: Fazekas és Sabaté lelép

A klasszis kapus 19 év után búcsúzik a válogatottól. Sabaté vb-7. hellyel.

Gabay Balázs
2017. 06. 18. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy másodperccel a lefújás előtt Fazekas ujjheggyel hetest véd, az ellentámadásból Lékai egyenlít az olimpiai bajnoki negyeddöntő utolsó pillanataiban, végül kétszeri hosszabbítás után bejutunk a négy közé Londonban. Fazekas Nándor minden második kapura tartó lövést kiszed az aktuális vb- és Eb-címvédő franciák elleni csoportmeccsen a szerbiai Európa-bajnokságon 2012-ben. Hány és hány alkalommal ugrik be a tornászokat megszégyenítő mozdulat, amikor a válogatott kapusaként fülig emelt lábbal hárít egy-egy védhetetlennek tűnő lövést mindenki Nándija. A vasárnapi Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezővel elérkezett az idő, hogy végleg búcsút vegyünk tőle a nemzeti csapat kapujában: Fazekas újra elhatározta, befejezi.

2012-ben, a londoni olimpiai negyedik hely után már egyszer eldöntötte, de történt valami, egy ok, jobban mondva egy szó, ami miatt visszatért: Sabaté. A klasszis kapus maga fogalmazott így nemrégiben, utalva rá, hogy a katalán mester volt a garancia számára, érdemes újra piros-fehér-zöldbe öltöznie. Megérte, világbajnoki 7. hellyel gazdagodott, ami – valljuk be – igen előkelő pozíciónak számított egy évvel azután, hogy Talant Dujsebajev kapitány szélsőségesen megfiatalított csapata kiporolt nadrággal és lelki traumával érkezett haza a lengyelországi Európa-bajnokságról.

Itt térjünk át a vasárnapi mérkőzés másik kulcsfigurájára, Xavier Sabatéra, aki utoljára foglalt helyet a magyar válogatott kispadján. A tréner a rossz kifutású Eb után gatyába rázta a csapatot a szerbek elleni vb-selejtezőkig. A válogatott vette az akadályt, bizonyítva ezzel, a szövetség jó döntést hozott Sabaté kinevezésével. Neki köszönhető a rutinos és a fiatal kézilabdások remek elegye, mely a franciaországi vb-n az olimpiai dánok negyeddöntős kiverésével üzent haza: ez lehet a jövő csapata.

No meg az, amelyik vasárnap Veszprémben pályára lépett. A 19 éves Szeitl Erik, Szita Zoltán (19), Tóth Attila (20), Győri Mátyás (20) és Ligetvári Patrik (21), vagyis a Nagy-, Császár-, Iváncsik-, Gulyás-féle generáció után jövők már a lettországi selejtező mérkőzésen becsületesen helytálltak, ahol a csapat kiharcolta az Eb-részvételt és a hollandok ellen (35-30) sem vallott szégyent. Győri ráadásul tíz góllal terhelte meg a németalföldiek hálóját.

A tét nélküli mérkőzésen a 19 év után visszavonuló legenda, Fazekas Nándor nevét skandálta a csarnok, és Xavi Sabaténak is köszönetet mondott rövid, de sikeresnek mondható kapitányi munkájáért. Mindent köszönünk!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.