Magabiztos győzelem Lettországban, kijutott az Eb-re a férfi kéziválogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 35-23-ra győzött Lettország vendégeként.

MTI
2017. 06. 15. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazaiaktól a Bajnokok Ligája-győztes Vardar Szkopje csapatához igazolt átlövő, Dainis Kristopans, a vendégek keretéből pedig Nagy László hiányzott.

A magyar együttes meglepően későn, a kilencedik perc végén szerezte első gólját. Ancsin Gábor találata után sem tudott ziccereket kidolgozni a vendégcsapat, a távoli átlövéseket pedig rendre hárította Raitis Purins kapus (4-2).

A januári világbajnokságon negyeddöntős magyarok ezt követően lendületbe jöttek, pontosabban céloztak, és Lékai Máté vezérletével fordítani tudtak (5-6). A lettek időt kértek, majd kétszer is eredményesek voltak emberhátrányban, de az első felvonásban ez volt az utolsó fellángolásuk.

Javier Sabaté szövetségi kapitány csapata háromszor is az üres kapuba talált, mert a lettek a védekezés helyett inkább a támadásra próbálták helyezni a hangsúlyt, olyannyira, hogy ilyenkor levitték jól teljesítő kapusukat.

A második félidőben már nem volt azonos súlycsoportban a két csapat, Juhász Ádám találatait követően tízgólos különbség alakult ki (12-22), ezért Sabaté kapitány nyugodtan lehetőséget adhatott a fiatal, tapasztalatlanabb játékosoknak is.

A magyarok 25-12-es vezetése után a hazaiak felzárkóztak 27-20-ra. Az 54. percben Győri Mátyás kettős emberhátrányban talált be, csapata pedig végül magabiztos, 12 gólos sikert aratott.

A két csapat negyedszer találkozott egymással, egy döntetlen mellett a harmadik magyar siker született.

Ez lesz a sportág 13. férfi kontinenstornája, a magyar együttes csak kétszer, 2000-ben és 2002-ben maradt le róla.

A selejtezősorozatban az utolsó mérkőzésüket vasárnap Veszprémben a hollandok ellen játsszák a magyarok. Azon a találkozón búcsúzik a távozó spanyol szövetségi kapitány, Javier Sabaté.

Eredmény:
férfi Eb-selejtező, 1. csoport, 5. forduló:
Lettország–Magyarország 23-35 (9-15)
a magyar gólszerzők: Vilovski 7, Juhász Á. 6, Győri, Lékai 4-4, Iváncsik T. 3, Bodó, Schuch, Tóth A., Bánhidi 2-2, Ancsin, Szita, Fekete 1-1

szerdán játszották:
Hollandia–Dánia 24-36 (10-18)

Az állás: 1. Dánia 9 pont, 2. Magyarország 7, 3. Hollandia 4, 4. Lettország 0

A csoportok első és második helyezettjei, valamint a hét csoport legjobb harmadikja jut ki az Európa-bajnokságra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.