Nagy László a Karib-tengernél népszerűsíti a kézilabdát más klasszisokkal

Guadeloupe-nak eddig is volt magyar vonatkozása. Persze francia is: olimpiai bajnokok származnak innen.

Arday Attila
2017. 06. 27. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar vonatkozásainak köszönhetően néhány hete honlapunkon is fontos szereplő volt Guadeloupe szigete. Itt, a Karib-tenger egyik gyöngyének számító szigeten él ugyanis Gara Róbert vívóedző, egykori ’56-os emigráns, aki úgy fellendítette a helyi vívóéletet, hogy egyik tanítványa, Laura Flessel a női párbajtőrvívás első olimpiai bajnoka lett 1996-ban. Májusban kinevezték francia sportminiszternek, ezért lett ismét téma Guadeloupe.  

Már Gara Róbert is beszélt arról a hihetetlenül sokszínű sportvilágról, amely Guadeloupe-ot jellemzi, a mindössze 400 ezer lakosú szigetről kosárlabdában NBA-játékosok, kézilabdában olimpiai is világbajnokok nőttek fel. Utóbbiban így hasonlóvá lett a franciák másik távoli kincsesbányájához, az Indiai-óceánon található Réunionhoz, amely szintén sportolóinak tehetségéről lett ismert.  

Guadeloupe újabb magyar vonatkozása, hogy Nagy László, a Veszprém jelenleg itt népszerűsíti a sportágat. Mint az NSO beszámol róla, a Hand Caribbean Tour elnevezésű eseményt két évvel ezelőtt Didier Dinart álmodta meg. Róla, az idén világbajnoki címet nyerő francia férfiválogatott szövetségi kapitányáról már Gara Róbert is beszélt nekünk.

A guadeloupe-i születésű kétszeres olimpiai bajnok egy egyhetes eseményt szervez minden évben, amelyen az általa vezetett All Star-csapat a helyi reménységek ellen lép pályára.

Az első évben a francia bajnokságra épült a csapat, amely két mérkőzés mellett edzéseket is tartott, így a helyi fiatalok a valós életben is találkozhattak bálványaikkal.

Tavaly már külföldi klasszisokat is magával vitt Dinart, idén meghívást kapott Vincent Gérard világbajnok francia kapus, Cédric Sorhaindo olimpiai bajnok francia beálló, Eduardo Gurbindo és Gonzalo Pérez de Vargas a spanyol válogatottból, és a kétszeres olimpiai elődöntős Nagy László is.

Dinarték a helyszínen Laura Flessel sportminiszterrel is találkoztak, erről a szakember képeket is feltöltött Facebook-oldalán. Nagy László a Twitter-oldalán számol be fotókkal (is) a különleges eseményről. 

Mint a sportportál írja, Dinart nagy álma, hogy Guadeloupe-on egy olyan kézilabda-akadémia jöjjön létre, amely 30-50 játékost is tud foglalkoztatni. A jelenlegi egy hét alatt a velük együtt készülő helyi fiatalokat fizikailag és taktikai szempontból is feltérképezik, a szervezőknek egyelőre a Montpellier és a Barcelona csapataival van megállapodása, azaz a legjobbak akár Európában is folytathatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.