Otthon behúzták, Székesfehérvárra került a bajnoki cím

Megszerezte ötödik bajnoki címét az Alba Fehérvár férfi kosárlabdacsapata.

MTI
2017. 06. 19. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehérvár – amely az alapszakaszban, majd a középszakaszban is a legjobbnak bizonyult – a döntő múlt heti nyitányán meglepetésre elvesztette pályaelőnyét, ám a második összecsapáson a Falco ugyancsak kikapott a saját csarnokában, 21 győztes hazai mérkőzés után először. Kedden, a döntő harmadik felvonásán az Alba izgalmas mérkőzésen nyert, és került a finálé során először előnybe, pénteken viszont Szombathelyen a Falco sima sikerrel egyenlített.

A vasárnapi összecsapás első negyedében a sok mozgás mindkét fél részéről fegyelmezett védőjátékkal párosult, így kevés volt a sikeres akció. A tempót már akkor diktáló fehérváriak a felvonás végén léptek meg a támadásban pontatlan szombathelyiektől.

A második játékrész elején közel három perc telt el pont nélkül, majd a holtpontról elmozduló házigazda előnye tíz pontra nőtt. Továbbra sem találta a meccs ritmusát a Falco, amely a negyed vége előtt két perccel már 19 pontos hátrányban volt, abból faragott le egy keveset a nagyszünetre.

A játék képén azonban ez semmit nem változtatott, állandósult a fehérváriak húsz pont körüli előnye, így hiába lett eredményesebb a vendégek támadójátéka, a Falco nem tudott közelebb kerülni a házigazdákhoz.

A záró negyedben a szombathelyiek domináltak. Miközben a hazaiak leblokkoltak, a vendégek nagy rohamát követően a hajrára még izgalmak is maradtak, a fehérváriak előnye azonban kitartott a végső dudaszóig.

A szezonban a Magyar Kupában is diadalmaskodott fehérváriak – még Albacomp szponzornéven – 1998-ban ünnepelték első bajnoki diadalukat, majd sorozatban még kétszer az élvonalbeli trónon tudtak maradni. Negyedik bajnoki címükre 13 évet vártak (2013), az ötödikre csupán négyet.

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:
Alba Fehérvár–Falco KC Szombathely 78-71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27)
a legjobb dobók: Shepard 18, Mohammed 15, Edwards 13, Taylor 10, illetve Govens 20, Váradi 12, Zigeranovic 11, Medford 10

A párharc végeredménye: 3-2, a Fehérvár javára.

A végeredmény:
1. Alba Fehérvár
2. Falco KC Szombathely
3. Zalakerámia ZTE KK
4. Egis Körmend
5. Szolnoki Olaj KK
6. PVSK-PannonPower
7. Kaposvári KK
8. KTE-Duna Aszfalt
9. Naturtex-SZTE-Szedeák
10. Sopron KC
11. Atomerőmű SE
12. JP Auto – Jászberény KSE
13. Vasas Budapest
14. MAFC

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2008: Falco-SZOVA KC Szombathely
2009: Atomerőmű SE
2010: Zalakerámia-ZTE KK
2011: Szolnoki Olaj KK
2012: Szolnoki Olaj KK
2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnoki Olaj KK
2015: Szolnoki Olaj KK
2016: Szolnoki Olaj KK
2017: Alba Fehérvár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.