Pusztai Liza 16 évesen Eb-érmet nyert

Az egész magyar küldöttség legfiatalabb tagjára már az Eb előtt felhívta figyelmünket a szakvezetés.

Arday Attila
2017. 06. 12. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi világbajnokságon bronzot, a legutóbbi Európa-bajnokságon ezüstöt nyert Márton Anna; a 22 éves kardvívó akár az Eb-aranyra is megérett. Különösen azután, hogy az idei világkupaszezonban négy ezüstöt és egy aranyat is összevívott. Hétfőn a tbiliszi Európa-bajnokság nyitónapján a selejtezőkörben csupán a német Limbach tudta – egyetlen tussal – legyőzni, majd a tizenhat közé jutásért 15:7-re verte meg az ukrán Zsovnirt, a nyolcaddöntőben viszont hiába irányította sokáig az orosz Pozdnyakova elleni asszót, 15:14-re kikapott.

Ám három magyar így is ott volt a tizenhat között. A szintén 22 éves Katona Renáta közepes produkcióval jutott túl a selejtezőkön, a főtáblán még két asszót tudott nyerni, majd a grúz Kakiani jelentette a végállomást (13:15).

Pusztai Liza viszont A fenti két magyarnál 6 évvel fiatalabb leányra, az egész magyar küldöttség legfiatalabb tagjára már az Eb előtt felhívta a figyelmünket a szakvezetés. Pusztai kadét-világbajnokként szállt harcba a két korosztállyal nagyobbak, vagyis a felnőttek között. Tbilisziben 5:2-es mérleggel tudta le a selejtezőt, majd a főtáblán a spanyol Martín-Portugués és az azeri Karimova ellen csillogtatta meg a pengéjét (15:4 és 15:10), így ő is szembekerült Limbachhal, de már a nyolc között. Ott feltette a koronát addigi napjára, és 15:12-re nyert, így már biztossá vált az érme.

Bronz lett belőle, mivel az elődöntőben a grúz Kahianin már nem sikerült túljutnia. Pedig Pusztai 9:9 után elment 12:9-re, ám onnan ellenfele egymás után hat tust adott, s 15:12-re nyert. Ám az Eb-érem így is kiváló teljesítmény a BVSC kardozójától.

„Persze, persze, jól vívtam a nap folyamán, de az utolsó asszóban nem, és azért ez zavar” – idézte Pusztai Lizát a magyar szövetség honlapja. A versenyző elmondta: bár izgult kicsit, nem érezte, hogy ez visszavetette volna. „Tulajdonképpen egész simán jutottam el az elődöntőig, és akkor még nagyon örültem ennek az eredménynek. Most majd egy kicsit később fogok ismét mosolyogni ” – nyilatkozta.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.