Roland Garros: Nadal tizedszer bajnok

A spanyol sztár három szettben legyőzte a svájci Stan Wawrinkát.

MTI
2017. 06. 11. 17:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 31 éves, spanyol Nadal történelmi tettre készült tizedik Roland Garros-diadalával, korábban ugyanis a profik 1968-as beengedése óta senki sem nyert meg tízszer egy Grand Slam-tornát. A legendás Martina Navratilova 1978 és 1990 között kilencszer diadalmaskodott Wimbledonban.

A párizsi fináléban 1969 óta először két 30 év feletti játékos csapott össze, s a győztes jutalma – a Muskátésok Kupája mellett – a második hely volt a következő világranglistán. A 72 torna- és 14 GS-győzelemnél tartó spanyol sztár még szettet sem vesztett az idei Garroson – sőt, eddig hat meccsén összesen csak 29 gémet vesztett el –, és hihetetlen, 78/2-es győzelmi mérleggel büszkélkedhetett a párizsi salakon.

A 32 éves Wawrinka ugyanakkor 79 vesztett játéknál járt, közel öt órával többet töltött a pályán, és mindkét elbukott szettje az Andy Murray elleni elődöntőhöz kapcsolódott. A 2015-ös bajnok svájci 16 trófeát gyűjtött, és mindhárom eddigi Grand Slam-döntőjét megnyerte úgy, hogy az aktuális világelsőt verte meg a fináléban.

Mindkét játékos idegesen, sok rontással kezdte a döntőt, majd 2:2 után az elbizonytalanodó Wawrinka elvesztette az adogatását. Az erőre kapó mallorcai teniszező meg sem állt 5:2-ig, aztán ismét brékelt, így 44 perc elteltével szettelőnyhöz jutott. A játszma utolsó 20 pontjából 14-et Nadal nyert meg.

A folytatásban a spanyol egy fokozattal feljebb kapcsolt, döbbenetes ütéseket mutatott be, a lausanne-i játékos pedig nem tudta tartani a tempót. A 40 perces második felvonásban Wawrinkának voltak felvillanásai, de nem tudott közelebb kerülni a szett során három rontott ütést bemutató Nadalhoz, és a végén elkeseredésében az ütőjét is összetörte.

A harmadik játszma rögtön Nadal-brékkel indult, majd 3:1 után ismét elvette az egyre kedvetlenebbül küzdő svájci szerváját, onnantól pedig már nem engedte ki a kezéből a győzelmet. A találkozó – melyen Wawrinka mindössze egy bréklabdáig jutott – 2 óra 5 percig tartott.

Az idei Roland Garroson szettet sem vesztő mallorcai játékos pályafutása 73. tornáját nyerte meg, és 15. Grand Slam-trófeáját gyűjtötte be. A GS-örökranglistán ezzel megelőzte Pete Samprast, és már csak a 18 serleggel csúcstartó Roger Federer van előtte. A párizsi salakon immár 79/2-es győzelmi mérleggel büszkélkedhet, és egyeduralmát jelzi, hogy a profik 1968-as beengedése óta ő az első, aki tízszer megnyert egy Grand Slam-tornát.

Hétfőtől Nadal feljön az ATP-világranglista második helyére a brit Andy Murray mögé.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.