Rosszul kezdődik: elfújta a szél a vizes vb molinóját

A vizes vb megnyitója és a záróünnepség 4,3 milliárdba kerül. Az erről szóló sajtóesemény után összerogyott az óriási FINA-molinó.

2017. 06. 28. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 14-én este kilenc órára minden idők leglátványosabb magyarországi show-műsorát és az eddigi vizes vb-k legkiválóbb megnyitóját ígéri a világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. Az ünnepségen négy 1600 tonnás uszályt, 3000 négyzetméternyi színpadot, 2000 jelmezt, 40 drónt használnak majd, 510 művész – köztük a Román Sándor vezette ExperiDance táncegyüttese –, valamint 220 önkéntes és fiatal sportoló működik közre. A nemzetközi könnyűzenei szupersztár Emeli Sandé lesz Nagy-Britanniából (hallhattuk őt a londoni olimpia megnyitóján is 2012-ben), és színpadra lép Herczku Ágnes énekes, valamint Bogányi Gergely zongoraművész is.

Szántó Éva, a vb-t szervező cég ügyvezetője a megnyitóról szóló sajtótájékoztatón elmondta, a július utolsó bő két hetében tartandó esemény megnyitója méltó lesz arra, hogy a világ legjelentősebb négy sportrendezvénye közül az egyik legyen.

– Rekordgyorsasággal készültünk fel, Mexikó visszalépésével két év alatt a szokásos hat helyett – nyomatékosította újra a feladat léptékét Szántó, kijelentve, készen állunk a házigazda szerepére.

A megnyitó helyszíne, mint Káel Csaba művészeti vezetőtől megtudtuk, a Duna lesz, a díszlete pedig javarészt a budai látkép, közelebbről a Lánchíd és a Vár. Érdekes e helyütt megemlékezni, hogy Párizs a napokban épp egy Szajnára épített futópályával igyekszik levenni a lábáról a 2024-es olimpia helyszínkijelölő döntnökeit. A megnyitón a Müpa-vezér Káel ígérete szerint Eötvös Péter zeneszerzőnek és Gőz László producer-szerkesztőnek köszönhetően maga a Duna is meg fog szólalni, tematikája természetesen a víz lesz, annak életadó, kulturális, sportban betöltött és jövőalakító szerepe.

Román Sándor, az ExperiDance vezetője jókedvében a sajtótájékoztatón táncra is perdült, kiemelve, hogy egy nemzetközi eseményen is muszáj abból mutatnunk valamit, ami nálunk különleges, ez pedig a néptánc – fogyasztható formában. Zoób Kati, az esemény ruháinak tervezője ehhez kapcsolódva „szépséghadseregről” beszélt, amit a Balatonfüreden (ez is vb-helyszín) az idén már 192. alkalommal megrendezendő Anna-bál hagyománya testesít meg az ország számára – a vb-megnyitón pedig a felvonuló 150 modellhölgy.

Borsa Miklós, a Bp2017 szóvivője sokkal profánabb dolgokról beszélt.

– A megnyitón a Lánchíd és az Erzsébet híd lesz lezárva, valamint a kettő közötti rakparti szakaszok – kezdte a sokaknak legfontosabb információval. A rakpartra nem férő nézőknek tíz kivetítőn is mutatják az eseményeket, a Vár felületére szintén vetíteni fognak. Részleteket már most mindenki olvashat a megnyitó honlapján.

Az esemény, a záróünnepség és a füredi nyitány 4,3 milliárdba kerül. A legdrágább a dunai helyszín kialakítása, ez része a Bp2017 vb-keretének.

Borsa még azt is mondta, a helyszínek időben elkészülnek, a Duna Aréna pedig már versenyeken bizonyított. A füredi helyszínen – amelynek aktuális formáját a minap a 444.hu rémisztő módon mutatta be – már az utolsó simításokat végzik, a mélygarázs pedig a város reszortja. A Tagore sétány mentén elhelyezett versenykonténerek sem a jelenlegi formájukat mutatják majd, „be lesznek molinózva” – mondta Borsa. A Batthyány téren is az utolsó pillanatra marad a munka látványos része, a 27 méteres óriástornyot csak a hétvégi Red Bull Air Race-t követően tudják a talapzaton elhelyezni. A Margitszigetet péntek délután adják át a sajtó nyilvánossága előtt.

A vb-megnyitó sajtóeseménye után percekkel egy szélfuvallatra összerogyott a háttérben felállított óriási FINA-molinó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.