Sabaté: A Facebookról tudtam meg, hogy egy játékosom távozik

A veszprémi kézisek távozó mestere azt is mondta, az idei keret kialakításába alig volt beleszólása.

Gabay Balázs
2017. 06. 14. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Péternek, a Handnews.fr újságírójának adott interjút Xavier Sabaté, az anyag a Hétméteres.comon jelent meg. A Telekom Veszprém korábbi vezetőedzője, aki a szezon végén távozott a klubtól, több bajnokságot, Bajnokok Ligája-ezüst és -bronzérmet szerzett a bakonyiakkal. A válogatottnak vasárnap int búcsút.

Sabatét akkor nevezték ki – ideiglenesen – vezetőedzőnek, amikor Carlos Ortegától elköszöntek Veszprémben 2015-ben, bizonyítási lehetőséget kapott a korábbi másodedző. Ortega elküldéséről Sabaté annyit mondott: senki sem értette azt a döntést. A kezdeti időszakról azt mesélte, hogy voltak, akik nem bíztak benne a klubnál, de neki elég volt, hogy a játékosok hisznek benne. Idén szurkolói kezdeményezés is indult a lemondásáért, mikor a csapat sorra kapott ki a Bajnokok Ligájában.

A kilencgólos vezetésről elbukott tavalyi BL-döntőről úgy fogalmazott, hogy semmilyen előjele nem volt az összeomlásnak, ő annyiban hibázhatott, hogy nem játszatta Chema Rodríguezt.

Sabaté kitért rá, hogy tavaly nyáron leült a vezetőkkel, és jelezte, a magyar bajnokság, a SEHA-liga és a Bajnokok Ligája jelentette hatalmas terhelés miatt véleménye szerint lesznek meccsek, amelyeket feltehetőleg el fognak veszíteni. Vagyis utalt rá, egy ilyen kerettel nem lehet ennyi sorozatban folyamatosan győzni. És bár tudta, hogy a Veszprémnek mindig nyernie kell, ezt nem tudta garantálni. Már akkor sejtette, hogy az eredménykényszer miatt sok szurkoló a fejét fogja követelni, amennyiben nem nyer mindenhol a csapattal, és emiatt idén távoznia kell majd a klubtól. Ráadásul, mint mondja, alig volt beleszólása abba, kiket igazoljon le a Veszprém.

„A játékosállományt nem én választottam meg, nem igazolhattam le azokat, akiket akartam. Egy-két kivételtől eltekintve nem volt beleszólásom az igazolásokba, ez a sportigazgató reszortja volt. Ő gyakorlatilag tényként közölte velem az érkezők névsorát.

Ekkor, úgy gondolom, nem tiszteltek úgy, mint egy profit, és nem tisztelték a szerződésemet sem. A kontraktusom szerint én vagyok a döntéshozó, nekem kellene megmondanom, hogy milyen játékosokat igazolunk le, természetesen a költségvetéshez igazodva.”

Vagyis a legeredményesebb, Európában is meghatározó magyar kézilabdacsapatnál nem a vezetőedző határozta meg, milyen csapatot szeretne kialakítani, hanem egy másik személy – Eklemovics Nikola –, ami elég meredek szakmai koncepciónak tűnik. Máshol a sportigazgató és az edző közösen dönt, itt Sabaté szavai szerint erről szó sem volt.

A spanyol edző továbbmegy: azt állítja, Eklemovics azt sem közölte vele, ha játékosok távoztak a Veszprémtől.

„Volt, hogy a Facebookról tudtam meg azt, hogy egy játékosom eligazolt. A közösségi oldalon lettem arra figyelmes például, hogy Aflitulinnal és Füzivel nem számolhatok a későbbiekben.”

Ugyanide tartozik Marko Kopljar ügye is, akit nem akart a csapathoz hozni, a horvát mégis jött. Sabaté meglátása szerint nem edzett száz százalékkal, és emiatt a pályán sem tudott olyan teljesítményt nyújtani, ami miatt kihagyhatatlan lett volna, így egy idő után nem számolt vele.

Mint mondja, ettől függetlenül büszke és boldog, hogy Veszprémben dolgozhatott eddig, és hálás a fiatal játékosoknak is a helytállásért. Külön köszönetet mondott Kálomista Gábornak, a klub vezérigazgatójának, aki mindig kiált érte, akkor is, mikor mások már lemondtak róla.

Xavier Sabaté a válogatottat is vezette, vasárnap, a hollandok elleni Eb-selejtezővel ér véget megbízatása. Kocsis Máténak, a szövetség elnökének megköszönte a lehetőséget.

A jövőjéről nem kívánt részleteket mondani a magyarul egész jól kotyogó mester, csupán annyit árult el, több ajánlata is van, készen áll az új kihívásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.