Többet ad egy világbajnokságnál a Mária Maraton

Mariazellből Csíksomlyóra futnak a résztvevők (1300 km 30 nap alatt), Budapesten járnak.

2017. 06. 26. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc nap alatt 1300 kilométert futnak – vagy kerékpároznak – le az idei Mária Maraton résztvevői. A nem éppen hagyományos futóverseny tíz nappal ezelőtt az ausztriai Mariazellből indult, és július derekén Csíksomlyóba érkezik, a hétfői szakasz 10.35-kor indul a rákosszentmihályi Templom térről, a templom elől.

– Lélekben ugyanúgy kell rá készülni, mint testben. Nagyon sok becsatlakozó is van, rájuk is oda kell figyelni – fogalmazott a köztévének hétfő reggel Makai László, a verseny egyik „motorja”. A másik Makai Viktória ultrafutó, aki azért iktatta be naptárába ezt a versenyt egy világbajnokság rovására, mert a futóknak feltöltődésre is szükségük van, és a motivációt is újra meg újra meg kell találni a folytatáshoz. – Olyan magasságokat ad ez a verseny, ami megkülönbözteti minden mástól – említette Makai Viktória, aki eddig valóban csak töltődést érzett, de Csíksomlyóig biztosan utoléri még a „kalapácsos ember”.

Makai László hozzáteszi, azok, akik akár csak egy napi szakaszra csatlakoznak, sokat beszélgetnek futás közben, de van lehetőség egyéni elmélkedésre, futásra is, a célba egyszerre érkeznek, akik együtt futottak a nap során, nem a tempó a lényeg ilyenkor.

Makai Viktória megemlítette egy élményét Csepregről, amikor a futókért kinyitották a helyi kápolnát, és az ott lakó asszonyok az érkezés hírére süteményekkel várták őket, és imaszándékaikat küldték tovább Csíksomlyóba a futókkal. Viktóriának ez is sokat jelent, hogy ilyenkor nem egy nemzetért vagy saját magáért fut, hanem ilyen „nagy magasságokat adó” célokért.

Hétfőn tehát 27 kilométer vár azokra, akik csatlakoznak a Gödöllőig érő szakaszhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.