Új fejezet: Szepesi Nikolett gyerekekkel foglalkozik

Az Én, a szexmániás című botránykönyv szerzője azt ajánlja tanítványainak, hogy inkább a kötelező olvasmányokat vegyék a kezükbe.

Radványi Benedek
2017. 06. 30. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Niki néni, lefröcsköltek!” – panaszkodik egy kisfiú a medence szélén. „Hány éves vagy?” – kérdez vissza Niki néni. „Tizenhárom” – jön a válasz. „Akkor miért árulkodsz?” – üti le az ügyet egy újabb kérdéssel az úszásoktató. Harsány hangja is tekintélyt parancsoló, máskor meg elég egy irgumburgum és felemelt mutatóujj, a csemeték máris abbahagyják egymás püfölését az úszódeszkával.

Szepesi Nikolett tegnapi látogatásunkkor eleinte a medence szélén állva, majd a vízben – szájában a síppal – instruálja az apró gyermekeket, akik a Bókay-KSI Vízilabda-egyesület tagjaiként és a Póló Nyár 2017 program résztvevőiként „nyaralnak” heti turnusokban az Újlak uszodában.

– A teljesen kezdőket tanítom úszni, a vízilabdázóknak a stílusjavításban segítek, például a mellúszólábtempójuk fejlesztésében, ami fontos a taposáshoz – meséli a parton, ahol megtudjuk azt is, hogy nyolc éve ott van az egyik budapesti úszóegyesületnél nyaranta, második éve oktat úszást a Bókay-KSI-nél, de OKJ-s edzői végzettsége is van, valamint korábban óvónőként is dolgozott a Vízimanók Úszóóvodában. Amellett, hogy kétszeres olimpiai résztvevő (Athén, Peking), 2008-ban pedig Európa-bajnoki bronzérmet szerzett 200 méteres hátúszásban.

A nagyközönség előtt azonban nem sporteredményei hozták meg neki a hírnevet. Visszavonulása után, 2013-ban jelent meg az Én, a szexmániás című könyv, jókora botrányokat robbantott ki abban az időben, hogy egy olimpiai bajnok sportvezetővel, illetve a vízilabda-válogatott egyik sztárjával töltött egyéjszakás kalandját is részletesen leírta. Az akkori életvitelét tekintve joggal merülhet fel a kérdés, ki vinné olyan oktatóhoz a gyermekét, aki nem épp erkölcsi példaképként ismert. Szepesi Nikolett mégis azt állítja, a szülők elfogadják, a kisgyerekek pedig nem ismerik a múltját. A kamasz vízilabdázók azonban igen: – Épp a minap kérdezte az egyik nagyobb fiú, hogy lehet-e kapni a könyvemet.

Azt válaszoltam neki, hogy inkább a kötelező olvasmányokat vegye kézbe!

Nem titkolja, a könyv és a médiaszereplések miatt sokszor felismerik az utcán vagy egy bevásárlóközpontban, de soha nem kapott negatív megjegyzést. – Kommentekben igen, a számítógép mögött mindenki nagyon erős – mondja, s azt is elismeri, általánosságban inkább botránykönyvíróként azonosítják, az úszósportban elért eredményei háttérbe szorulnak.

Mindezt nem bánja, sőt inkább úgy látja, segített azzal, hogy leírta, 13-14 éves korában molesztálták. Ugyanis ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ilyen esetek nyolcéves elévülési idejét eltöröljék. – Most pedig már törvényben akarják rögzíteni, hogy akit molesztálással elkapnak, a büntetése mellett ne térhessen vissza ugyanabba a közegbe. Nagyon-nagyon örülök ennek az eredménynek.

Ne kerüljön vissza, aki ilyet tesz! – utal a könyvében stábtagnak nevezett masszőrre,

akinek ügye után tavaly Kiss Lászlóé is kipattant. Hozzátette: még így sem tudják elriasztani az ilyen embereket. Akinek benne van a génjében, abból előbb-utóbb kijön a hajlam.

A nyári úszótáborban végig mosolyogva, szeretettel tanítgatja a gyerekeket. A hároméves, parányi Benedeket bentről segíti a medencébe ugrásnál, s miután kétszer is kimenekül a hideg vízből, nem erőlteti tovább, már csak azért sem, mert előző nap deszkával leúszott háromszor egy hosszt.

„Tegyél lakatot a szádra, zárd be kulccsal, és dobd el a kulcsot!” – int csendre jó érzékkel néhányakat,

akik épp a hátúszáspenzum megtételéhez állnak sorba a parton. Őket kérdezgetve kiderül, nem tartják szigorúnak Niki nénit, panaszként csak annyi merül fel az egyik csöppségben, hogy egyszer nem jött velük homokozni

– Ha netán rosszkedvűen érkezem is az uszodába, itt minden gondom elszáll, annyira élvezem – meséli, s jók a visszajelzések is. – Volt, hogy Kőbányán bementem a százforintos boltba, az eladó rám nézett, s azt mondta: „Veled beszélnem kell!” Elsőre nem tudtam, mire gondol, aztán kiderült, hallotta valakitől, hogy milyen jól oktatok, és szeretné a gyermekét hozzám beíratni.

Nemrég büszkén posztolt a közösségi médiában egy videót, bemutatva, hogy az ötéves Csenge, akit csupán fél éve tanít, mind a négy úszásnemet tudja már. Kiderült, őt be is ajánlotta a Honvédba, mert annyira tehetséges, ám saját tapasztalatai alapján felkészítette, hogy mi vár rá és a szüleire.

– Sokkal szimpatikusabb része a sportágnak, ha valakit megtanítok úszni, mintsem hajnalban kelni heti tíz edzéssel készülve. Az a célom, hogy megszeressék a vizet, mozogjanak, és ha elmennek nyaralni, a szülők biztonságban tudhassák a gyermeküket.

Hiába vonult vissza 2010-ben, mégis újra edzésbe állt, hiszen a hazai világbajnokságot követő masters-vb-re készül a Budapesti Delfinek Szenior Úszó Egyesületben. Igaz, egyelőre nem túl vehemensen: – Másfél hete nem edzettem – mondja nevetve, ugyanakkor hozzáteszi, egy 21 éve fennálló rövid pályás korosztályos országos csúcsot nemrég döntött meg.

Azt hihetnénk, 29 évesen még nem számíthatna szeniornak, de erre a versenyre bárki jelentkezhetett, aki 25 évesnél idősebb, és eltelt két év a visszavonulása óta. A 2007. év magyar úszónője cím birtokosa az 50, a 100 és a 200 méteres hátúszásban, valamint két váltószám tagjaként nevezett. Ha csak a lelkes gyerekcsapatot nézzük, sok szurkolója lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.