Aján Tamás: Eltökéltek vagyunk a tiszta sportolók megvédésében

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnöke szerint közös munkára van szükség a dopping visszaszorításához.

MTI
2017. 07. 08. 15:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ahogy a múltban is tettük, olyan módszereket keresünk, amelyek még tovább erősítik doppingellenes programunkat, s még szélesebb lehetőségeket kínálnak a dopping felszámolásához” – idézi a weboldal az IWF május végén újraválasztott első emberét. Aján kiemelte: az összes érdekelt fél összefogására és közös munkájára szükség van a dopping visszaszorításához, hiszen a nemzetközi szövetség intézkedései, legyenek bármilyen szigorúak is, önmagukban nem fognak eredményre vezetni.

A sportág doppingfertőzöttsége miatt a NOB egy hónapja figyelmeztetésben részesítette az IWF-et. Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, a súlyemelést akár ki is zárhatják a 2024-es játékokról, amennyiben az IWF idén decemberig nem dolgoz ki hatékony programot a dopping elleni harcra.

Aján Tamás kifejtette, a szükséges lépések megvizsgálására létrehozott munkacsoportok az IWF végrehajtó bizottságának szeptemberi rendkívüli ülésén, valamint novemberben, az anaheimi világbajnokság előtt tesznek majd javaslatokat. A NOB-nak decemberben fogja benyújtani programját az IWF.

A honlap emlékeztet arra, hogy a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián súlyemelőktől levett minták újraelemzése során 49 bizonyult pozitívnak. Közülük harmincan érmesek voltak: 2008-ból 16-an, négy évvel későbbről 14-en vesztették el dobogós pozíciójukat tiltott szerek használata miatt.

Az insidethegames megemlíti: a brit fővárosban a férfiak 94 kilogrammos súlycsoportjában eredetileg kilencedik helyezett lengyel Tomasz Zielinski immár harmadiknak vallhatja magát, miután az előtte végzettek sorra megbuktak a későbbi vizsgálatokon. Az Európa-bajnok Zielinski a tavalyi riói ötkarikás játékokon nem versenyezhetett, miután pozitív mintát adott az olimpia előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.