Döbbenetes adat az amerikaifutball-játékosoknál előforduló betegségről

111 játékosból 110 agyában mutatták ki a cte-t, vagyis a krónikus traumatikus enkefalopátiát.

MN
2017. 07. 26. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokatmondó és friss tanulmányt szúrt ki az Index. Ebben azt vizsgálták, hogy amerikaifutball-játékosoknál mennyire gyakori a cte, vagyis a krónikus traumatikus enkefalopátia. Az eredmény megdöbbentő: 111 NFL-játékosból 110 agyában mutatták ki. Talán nem meglepő, hogy a legtöbb esetben a falembereknél tapasztalható a betegség.

A Journal of the American Medical Association lapban megszólaló Ann McKee neuropatológus szerint egyértelmű, hogy nagy baj van, ezért is kell lépni az ügyben, hiszen a betegség már alacsonyabb szinten is megjelenik – 14-en középiskolásként űzték a sportot, ezen a szinten 3 volt játékosnál mutatták ki. McKee úgy véli, hamar kell megoldást találni, nemcsak a jelenlegi játékosok, hanem a már visszavonult idősebb emberek érdekében, akiknek a fejét rendszeresen komoly ütések érték karrierjük során.

Ann McKee és a vizsgálatban részt vevő kollégái szerint alapos utánajárással, mielőtt a folyamat visszafordíthatatlanná válik, a leépülés megállítható lenne. Ráadásul most végre van egy gazdag adatbázis, amely jó alapot adhat a betegség megértéséhez. 

A leépülés veszélye miatt egyébként egyre többen döntenek úgy, hogy inkább befejezik a sportot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.