Európa-bajnok lett a kajakos Takács Tamara 500-on

Az első helyen ért célba a magyar sportoló a plovdivi viadalon.

MN
2017. 07. 16. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két győzelem az első és az utolsó fináléban született: előbb a kajakos Takács Tamara egyesben, majd végül a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos duó párosban lett első 500 méteren. Ugyanezen a távon Kopasz Bálint (K-1) a harmadik helyen végzett holtversenyben.

Takács nagyon beragadt a rajtnál, de aztán a végén hatalmasat hajrázott és minimális különbséggel nyert. A verseny után az M4 Sportnak nyilatkozott:

„Elrontottam a rajtot, de bíztam magamban, a végén kell elöl lenni” – mondta Takács hozzátéve, „jó érzés volt magyarként beállni a rajtba, tudtam, hogy félnek tőlem”.

Az Eb-ről két arannyal távozó sportoló az MTI-nek elárulta: az eső nem zavarta, kicsit párásabb volt a levegő, mint korábban, de nem foglalkozott semmivel, csak a versenyre összpontosított.

Az elmúlt napok hősége után a zárónap reggelén borús idő és alig 20 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a sportolókat a pályán, a döntők rajtjára pedig az eső is elkezdett szakadni.

Kopasz Bálint remekül küzdött, végig az élboly nyomában haladt, de a befutó után sokáig úgy tűnt, négy ezredmásodperccel lemarad a dobogóról. Később aztán módosították az eredményt, s kiderült, hogy a 20 éves magyar sportoló a világbajnok dán René Poulsennel holtversenyben ismét harmadik lett. Az aranyat a cseh Jakub Zavrel szerezte meg szoros csata után.

A délelőtt utolsó döntőjében aztán ismét örülhettek a magyarok, ráadásul a szombaton a négyessel címét megvédő Nádas Bence és Tótka Sándor kajakos duó látványos teljesítménnyel lett első. Féltávnál a második helyen haladt a rakétaként induló ukránok mögött, de jól beosztva az erejét a finisben állva hagyta a riválisát, s remek versenyzéssel újabb megérdemelt győzelmet aratott.

A kenus Fekete Ádám is jól helytállt, nem tudott azonban beleszólni az érmek sorsába, hetedikként ért célba. A számot a címvédő és világbajnok cseh Martin Fuksa nyerte.

A nap egyetlen 1000 méteres fináléjában, férfi K-4-ben az a Kammerer Zoltán vezette a magyar hajót, aki húsz évvel ezelőtt éppen itt, Plovdivban nyerte élete első felnőtt Eb-aranyát, s éppen ebben a számban Borhi Zsomborral, Almási Péterrel és Hegedűs Róberttel. Most a sokadik „garnitúra”, Noé Bálint, Ceiner Benjámin és Bárdfalvi Márk ült a 39 éves, háromszoros olimpiai bajnok klasszis mögött, de az egységnek ezúttal esélye sem volt győzni, végül kilencedik, azaz utolsó lett a döntőben.

Miközben az eső szünet nélkül szakadt, az első 500 méteres páros számban a kajakos Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika – akik szombaton mindketten nyertek már egy aranyat – éppen lemaradva a dobogóról a negyedik helyen végzett úgy, hogy 250-nél még csak hetedik volt. Győzött a 2012-es londoni olimpia bajnoka, a német Franziska Weber, Tina Dietze duó.

Férfi C-2 500 méteren éppen egy döntőnyi, azaz kilenc hajó nevezett, így a Korisánszky Dávid, Mike Róbert duó – amely szombaton, 1000 méteren negyedik lett – előcsatározás nélkül versenyzett. A magyarok a rossz rajt után már nem tudták behozni a lemaradásukat, s végül hetedikként zártak. Ebben a számban orosz siker született.

A délutáni versenyeken a legrövidebb távon elsőként a szombaton az 500 méteres négyes vezérevezőseként aranyérmes Lucz szállt vízre a magyarok közül. A kétszeres U23-as világbajnok versenyző a jó rajt után remekül tartotta a lépést legfőbb ellenfeleivel, s a hajrá neki sikerült a legjobban, ő rúgta be a hajóját elsőként a célba.

A férfiak hasonló számában Horváth a rajttól a célig együtt lapátolt a címvédő és olimpiai bajnok brit Liam Heath-szel, s végén csak hét századmásodperc döntött a tavalyi győztes javára. A győri versenyző második lett, többek között az ötkarikás és vb-ezüstérmes francia Maxime Beaumont-t és a vb-bronzérmes svéd Petter Menninget is megelőzve.

Második lett a vb-ezüstérmes kenus Devecseriné Takács Kincső is, aki Luczhoz hasonlóan második érmét nyerte Plovdivban, miután szombaton Balla Virággal győztek 500-on. Remekül rajtolt, száz méternél vezetett is, de a végén lehajrázta őt a címvédő orosz Aleszja Romasenko.

A sprintspecialista, olimpikon Hajdu Jonatán a középmezőnyben ért célba a férfi kenu egyesek fináléjában, ötödik lett, a női kajakpáros, Hagymási Réka és Szabó Ágnes pedig a hatodik pozíciót szerezte meg. Előbbi számot a litván Henrikas Zustautas, utóbbit az ukrán kettős nyerte.

Hajdu aztán később javított Fekete Ádámmal a hajóban, ugyanis párosban sikerült kiharcolniuk a dobogót, nagy csatában megszerezték a bronzérmet az oroszok és a fehéroroszok mögött. A kenus szakágban ez az első magyar érem az Eb-n. Ebben a számban egyébként éppen kilenc egység nevezett, így nem rendeztek selejtezőt, azaz a magyar duó a döntőben szállt vízre először.

Ahogy az első, úgy az utolsó 200-as finálé is magyar aranyat hozott, férfi K-2-ben a Balaska Márk, Birkás Balázs páros talán a nap legfölényesebb győzelmével örvendeztette meg a magyar tábort.

„Ez már nem olimpiai szám, ez talán látszott is a mezőnyön. Mi viszont kőkeményen dolgozunk minden nap, hogy ez a sprint szám jól menjen, és itt van az eredménye” – mondta Birkás Balázs.

A kajakos Bodonyi Dóra is aranyérmet szerzett 5000 méteren.

Fényesen csillogó érmeket hozott a szombat is kajak-kenusaink számára, a női K–1 1000 méteres döntőjét Bodonyi Dóra nyerte meg, majd nem sokkal később Kopasz Bálint szintén a kajakosok ezerméteres versenyében szerzett bronzérmet.

A Hagymási Réka, Farkasdi Ramóna duó aranyérmet szerzett kajakkettes 1000 méteren.

A Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta összeállítású női kajaknégyes aranyérmet szerzett 500 méteren.

A Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó aranyérmet szerzett kenu kettes 500 méteren.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán alkotta férfi kajaknégyes aranyérmet szerzett 500 méteren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.