Hanyag könyvvizsgálói jelentéssel tüzelhet Bienerth Gyárfásra

Az úszószövetség átvilágítása közben nem néztek körül elég alaposan a MÚSZ margitszigeti telkén.

2017. 07. 01. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz az úszószövetség ismeretlen tettes ellen, miután a szervezet jelenlegi vezetője, Bienerth Gusztáv által megrendelt könyvvizsgálói jelentésből az olvasható ki, jelentős túlárazással építhettek faházakat a Magyar Úszó Szövetség margitszigeti telkén. Az ügyről elsőként író Origo.hu – Bienerthékhez hasonlóan – nem volt kíváncsi a szövetség volt vezetőjének, Gyárfás Tamásnak a véleményére, aki a cikk megjelenése napján a vizes világbajnokság szervezési teendőivel volt elfoglalva, így a sajtó jelentős része által átvett írásban nem jelent meg az a részletes reagálás, amelyet lapunknak viszont éjszaka megküldött.

Az ismertető részletesen szól a telek múltjáról, amit azután kapott a MÚSZ, hogy kiderült, hazánké lesz a 2017-es vb, korábban évtizedekig a Komjádi-uszoda emeleti részén kuporgott a sikersportág vezetése. Miután a Danubius Evezős Egyesület szerződése lejárt, a Hajós-uszoda melletti telephely Bauhaus stílusú villájába költözhetett az úszószövetség, de a kritikus állapotban lévő épületet először is fel kellett újítani – erre 200 millió forint plusz áfáért volt lehetőség, amit reklámszolgáltatással kompenzált a szövetség, a fennmaradó telekrehabilitáció ellenértékére közbeszerzést írtak ki, a legjobb ajánlattevő nyert.

Az Origo cikkében „jelentősen túlárazott faházak” is szerepelnek, amiket raktárként használnak a MÚSZ telkén. Ezzel kapcsolatban a válaszlevél megjegyzi, egy faház az valójában kettő egymáson (így már a kormányközeli Origo kutakodásai szerint sincs túlszámlázás), és korántsem csak raktárként használhatóak, noha most épp e célt szolgálják. A könyvvizsgálati eredményben túlárazott kertépítési és csővezeték-szerelési munkákat pedig akkoriban az írás szerint mindig versenyeztették, és a legjobb pályázó nyert.

Ismert, Bienerth április 3-án írásos kötelezettséget vállalt arra, hogy a könyvvizsgáló tevékenysége során felmerülő kérdések esetén tájékozódni fog, mielőtt a nyilvánosság elé tárná a jelentést, illetve kommunikálni Gyárfás Tamással. Ehelyett a MÚSZ elnökségi ülésén és most a kormányközeli Origón a nyilvánosságon keresztül „tüzel” Gyárfásra, míg a májusi úszóközgyűlésen még hosszasan méltatta a volt elnököt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.