Kaszparov visszatér

Az oroszok legendás sakkozója tizenkét évvel pályafutásának befejezése után indul egy tornán Amerikában.

MN
2017. 07. 06. 11:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét évvel pályafutásának befejezése után visszatér Garri Kaszparov, az oroszok legendás sakkozója – írja az MTI.

A tudósítás szerint az 54 éves nagymester augusztus 2. és 12. között az egyesült államokbeli St. Louisban indul egy tornán szabad kártyával. A tízfős mezőny rapid- és villámpartikat játszik majd.

„Izgalmas lesz visszatérni, én magam sem számoltam ezzel” – mondta az orosz sakkozó, aki 1985-ben a moszkvai világbajnoki döntőben 13-11-re legyőzte nagy riválisát, Anatolij Karpovot, majd 1986-ban, 1987-ben és 1990-ben is megvédte címét.

Kaszparov egyedülálló rekordként 1985-től 2006-ig folyamatosan vezette a nemzetközi szövetség (FIDE) ranglistáját. Ő volt az, akinek Élő-pontszáma elsőként került 2800 fölé, ezzel megdöntve Bobby Fischer rekordját.

Visszavonulása, azaz 2005 márciusa után társadalmi mozgalmat hozott létre az oroszországi demokrácia védelmére, és a Kreml politikája ellen tiltakozó tüntetéseket szervezett. 2007-ben megpróbálkozott az indulással az elnökválasztáson, 2014-ben pedig sikertelenül indult a FIDE elnöki székéért Kirszan Iljumzsinovval szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.