Korrupciós botrányba keveredett a FINA alelnöke

Huszain al-Muszallam egy felvételen arról beszél, hogy a szponzori pénz 10 százalékát juttassák el neki.

Lőrincz Tamás
2017. 07. 19. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A The Times című napilap megszerzett egy hangfelvételt, amelyen a kuvaiti Huszain al-Muszallam az Ázsiai Olimpiai Tanács nevében arról egyezkedik egy kínai ügynökség képviselőjével, hogy a szponzori bevételek tíz százalékát juttassák neki jutalékként.

A 40-50 millió dolláros szponzori megállapodást úgy osztották volna szét, hogy az Ázsiai Olimpiai Tanács kap 82 százalékot, 8 százalékot kap az ügynökség, 10 százalékot pedig al-Muszalla. Az egyezség előtt ráadásul alkudoztak is, a kínai partner ugyanis kezdetben hat százalékot ajánlott.

A sportvezetőről egyébként ezen a héten szavaznak majd a FINA budapesti tisztújításán, al-Muszallam ugyanis egyedüli jelöltként indul az alelnöki pozícióért.  Az Ázsiai Olimpiai Tanács azt közölte, hogy tudnak a felvételről, de állításuk szerint egyik tisztségviselőjük sem kért vagy kapott jutalékot. A FINA közölte, hogy körültekintően járnak el az ügy kapcsán, de a szövetség szabályait senki sem sértette meg.

Al-Muszallam neve egyébként a labdarúgó világszervezet, a FIFA korrupciós botrányával kapcsolatban is felmerült.  A vádak szerint egy guami futballvezetőt egymillió dollárral vesztegettek meg 2009 és 2014 között.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.