Legjobbjukat elveszítették, Szlovéniát kiejtették fiataljaink a kézilabda-vb-n

A veszprémi Győri Mátyás fejbe lőtte a kapust, kiküldték. A hajrá és a hosszabbítás mégis a mieinké lett.

Arday Attila
2017. 07. 27. 9:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az algériai férfi junior-világbajnokságon a csoportmeccsek alatt egyszer nagyon megijedtünk, hiszen a magyar válogatott egy félidő alatt 20-13-as hátrányba került a második mérkőzésén a norvégokkal szemben, az azóta eltelt időszakban – három győzelem a csoportban, majd egy sikeres nyolcaddöntő – bebizonyította, hogy valóban a világelitben a helye, és tényleg olyan tehetséges generációról van szó, amilyen tizenkét éve nem tűnt fel itthon. 

Így aztán azzal, hogy a szerda esti nyolcaddöntőben hosszabbításban legyőzte az addig veretlen Szlovéniát, máris olyan eredményt ér el, mely a 2005-ös magyarországi junior-vb óta (bronzérem Császár Gáborral, Mikler Rolanddal, Zubai Szabolccsal, Nagy Kornéllal, Putics Barnával a főszerepben) a legjobbnak számít az U21-es vb-mezőnyben. 

A mostani keretből túlterheltség és sérülés miatt ráadásul hiányzik a felnőtt válogatottban is már fontos szerepet kapó Juhász Ádám, illetve a Bundesligában kézilabdázó Bartók Donát. A jelenlegi csapat legnevesebb játékosai a veszprémi Ligetvári Patrik és Győri Mátyás, ám a szlovénok ellen a csapat legjobbjának számító Győrit menet közben piros lappal kiállították. 

De ne menjünk ennyire előre.

Az Utánpótlássport.hu beszámolója szerint Szlovénia Észak-Afrikában korábban már legyőzte a dánokat, és döntetlent játszott a franciákkal, vagyis megalapozta a saját önbizalmát. Ám egyáltalán nem ijedt meg U21-es csapatunk,

a játékosok láthatóan a mérkőzés rangjának megfelelően pörögtek fel a mérkőzésre,

és rögtön az elején elhúztak a riválistól. A kezdeti remek játék kitartott szinte az egész félidőben, a négygólos előnyét remekül őrizte a csapat, többek között Pásztor Imre remek kapusteljesítményének köszönhetően. Többször is támadott az ötgólos különbségért a magyar együttes, az adódó lehetőségeket azonban nem sikerült kihasználnia, s így végül még az első félidőben két gólra zárkóztak a szlovénok (12-10).

Mint a tudósításban írják, a második játékrész elején sem sikerült megállítani a rohamokat, így egyenlített a rivális. A nagyobb baj azonban csak ezután következett:

Győri Mátyás a hetes elvégzése közben teljesen ártalmatlan helyzetben fejbe dobta az egyébként pár másodperccel korábban arcon talált szlovén kapust, ami azonnali piros lapot ért

az ellenfél játékosainak egyébként nem túl sportszerű felháborodása közben. Ezt követően – természetesen – megzavarodott a csapat, Gyurka János igyekezett nyugalomra inteni a játékosokat. Tovább nehezítette a dolgukat, hogy egy-két góllal végig a szlovénok vezettek, a nehéz helyzetekben nagy szükség volt Ligetvári Patrik bombagóljaira. A kritikus pont az 56. percben érkezett el, amikor kettővel vezetett (19-21) a rivális. Abban a szituációban nem lehetett tovább várni a hajrával, és a csapat remek végjátékot produkált. Olyannyira, hogy az utolsó pillanatokban még a győzelemért is támadhatott, végül sikertelenül.

Következett a hosszabbítás, amely hasonlóan kiélezett küzdelmet hozott, mint maga a mérkőzés. Végig egálban voltak a felek. Az utolsó percben aztán a mieink Füzi Dánielnek köszönhetően szerezték meg a vezetést, a szlovén időn túli szabaddobás pedig nem talált kapuba. Így a magyar U21-es válogatott tagjai rohanhattak a pályára ünnepleni.

A csapat legeredményesebb játékosa a 6 gólos Török, az 5 gólos Ligetvári és a 4 gólos Füzi volt. Ma 21.45-kor jönnek a spanyolok, az sem lesz könnyebb meccs. De viszonylag pihenten ott lesz megint Győri Mátyás. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.