Nem árulják el, mire költik a sportszövetségek az olimpiai pénzeket

Az is titkos, hogy pontosan miért kapott 700 millió forintot a Ferencváros focicsapata.

MN
2017. 07. 18. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető közérdekűadat-igényléssel fordult az Emmihez, hogy megtudja, pontosan mire ment el az a 21 milliárd forint, amit sportegyesületek és szövetségek kaptak 2016 decemberében a kormánytól – írja a 444.

Egyebek mellett kiderült, hogy

A portál szerint a lista legrejtélyesebb része egy összesen 4,2 milliárd forintos tétel, ami összesen 24 kifizetésből áll, és mindegyik a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódik. Részben az olimpiai pályázathoz kötődő „sportszakmai és sportlétesítmény-fejlesztési” támogatások, részben pedig szintén a pályázattal kapcsolatos „hazai rendezésű események” támogatásai. Ugyanakkor az már február végén bizonyossá vált, hogy nem izgulhatunk házigazdaként az ötkarikás játékokon.

Mindemellett az FTC labdarúgócsapata 700 millió forint támogatást kapott ugyanebben a határozatban, a támogatás céljához viszont csak annyit írtak: „Ferencvárosi Labdarúgó Club támogatása”. A pénzt már december 28-án elutalták, elszámolni pedig idén év végéig kell vele.

A 444 kiemeli, hogy Tóth Bertalan hiába kérte ki a támogatási szerződéseket, amelyekből kiderülne, hogy a nem világos esetekben pontosan mire megy el ez a pénz. Az Emmi ugyanis azt állítja, hogy a támogatottaknak joguk van az elszámolásaik bemutatásakor kikötni, hogy egyes költéseik védett adatok maradjanak, és ebben az ügyben akkor lát csak a minisztérium világosan, ha ezek az elszámolások már beérkeztek. Itt a határidő mindegyik kifizetésnél más és más, de jellemzően 2018-as és 2019-es dátumokról van szó – teszi hozzá a portál.

Az Emmi azt írta:

„Tájékoztatom továbbá arról, hogy a kedvezményezettel kötött támogatói okiratok tartalmazzák, hogy a támogató nem hozhatja nyilvánosságra azokat a támogatói okirattal összefüggő védett adatokat, amelyeket a kedvezményezettek a támogatás felhasználásáról történő beszámolással egyidejűleg kifejezetten és elkülönítetten megtiltottak. Tekintettel arra, hogy a támogatói okiratokhoz kapcsolódó beszámolási kötelezettség határideje egy esetben sem telt le, a támogatói okiratok másolatát nem áll módomban kiadni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.