Rejtőzködnek az Iron Ladyhez csatlakozott magyar úszók, csak a vb után lépnek elő

Honfitársai is csatlakoztak az Iron Lady által alapított nemzetközi „úszószakszervezethez”.

2017. 07. 05. 13:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú Katinka lassan minden páratlan nap sajtótájékoztatót tart, páros napokon pedig robbant valamit a Facebookon. Mivel ma ötödikét írunk, egy rejtélyes „sajttájra” hívta össze a klaviatúracsépelőket az Iron Corporation. Találgathattunk. Akár azt is gondolhattuk, a kedd reggel megalapított Profi Úszók Világszövetsége (GAPS) 30 fős, 15 olimpiai bajnokot felvonultató listáját bővítik valamilyen különleges körítéssel, esetleg jön a nagy bejelentés arról, mely számokat választotta a július 23-án rajtoló budapesti úszó-világbajnokságon a 200 és a 400 méteres vegyesúszás mellett.

Óriásit tévedtünk. Bár az egyik megfejtés a lábunk előtt hevert: hétfői, a Mollal kötött szponzori megállapodásának bejelentése alkalmával ugyanis elmondta, az Iron Corp.-ban a mintegy 40 munkatárs közül alig nyolcan foglalkoznak szigorúan az úszással, a többiek az Iron márka építésével foglalkoznak. Nos, ennek eredményeit jelentették be szerda kora délután a Várkert Bazár egy szolidan elegáns éttermében: az Iron ruha- és sporteszköz-kollekciót!

A bemutatón maga a háromszoros olimpiai bajnok is tiszteletét tette, a vb előtti felkészülés hajrája ugyanis már egy picit lazább, megenged egy kicsit sűrűbb publikus programot is.

– Hátradőlök, és várom a versenyt – foglalta össze, hogy milyen napokat él a kőkemény verseny- és edzésidőszak szünetében, illetve végén. Megítélése szerint „jól áll”, és külön segíti, hogy a világbajnokság versenymedencéjében edz, hátúszás közben például látja a kijelzőt. Rióban is segítette, hogy már 8 nappal az olimpia előtt megismerhette a helyszínt, és lám, meg sem állt három aranyig, egy ezüstig és egy világcsúcsig. Az sem mellékes, hogy 5 percre lakik a Duna Arénától, de mindez csak fokozza az izgalmát, ám várja a világ legjobbjait, hogy megküzdjenek vele.

Az új, az Iron márka életében már a második kollekciót bemutatva elmondta, a világ vezető úszómárkájával, az Arenával már 5 éve tart az együttműködése, és most nagyon büszke arra, hogy rá szabott, sajátos megjelenésű dresszben úszhat a vb-n, igaz, ebben nem lesz úttörő, más vetélytársai is különleges ruhákban állnak majd rajtkőre szűk három hét múlva, és a tenisz, illetve a kosárlabda már az úszás előtt jár a divatdiktatúrában A színösszeállítás a vörös-fekete, ami Hosszú Katinka szenvedélyét sugározza, a karbonflex anyagú úszódressz pedig emlékeztetni fogja a rajtkövön, hogy ő nem Katinka, hanem az Iron Lady.

Az Iron-kollekció része a kétrészes fürdőruha, az úszószemüveg, a póló és a sapka is, valamint a nagy sporttáska.

A vb-vel kapcsolatos várakozásaival kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta, a program nem kedvez neki annyira, mint az olimpiáé, a Rio előtti vb-n is „csak” 2 arany és 1 bronz termett neki Kazanyban. Azt azért sugallta, az ő elvárásai magával szemben az egyéni csúcs, ami adott esetben világcsúcsot is jelent például 400 vegyesen.

A nemzetközi Facebook-világ kedvéért a sajtóbeszélgetést angol nyelven is „lepörgették”, de a magyar és angol esemény közt lévő szünetben Shane Tusup edző-férj hermetikusan elzárta az újságírók elől Katinkát, akitől a „kötelező körök” után azért lehetett még kérdezni.

Az egyik ezek közül arra irányult: vannak-e, voltak-e, lesznek-e magyar sportoló támogatói a GAPS-nek?

– Igen, vannak magyar úszók, de a keddi bejelentés előtti utolsó pillanatban szerettek volna lekerülni a listáról, mert a világbajnokság előtt szeretnének csak a versennyel foglalkozni, és én ezt megértettem – válaszolt az úszó, és még azt sem mondta meg, abból a csoportból kellene-e találgatni, amellyel Gyárfás Tamásra tavaly rárontottak. Azt azért leszögezte, a hozzá most csatlakozott úszók a korábbi nyílt levele egészével egyetértettek, nem csupán a világkupaszabályok megváltozása elleni fellépéssel.

A vb-nevezési határnapon sem volt viszont hajlandó semmit elárulni arról, mely számokban indul el a budapesti eseményen, de ígérte, rövid időn belül nyilvánosságra hozza számait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.