Szeptember elején hivatalosan is átúszhatjuk a Dunát Budapesten

Először tartanak ilyen eseményt a fővárosban, jó a víz állítólag, és a hidak között örvény sincs.

Arday Attila
2017. 07. 20. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esemény célja a városi sportolás népszerűsítése és a helyi sportközösségek támogatása. Idén Duna-átúszás, grundfoci-bajnokság, futás és utcai edzés (street workout) várja a városlakókat – mondta Szalay-Bobrovinczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese a BUG szervezőinek közleményében.

Az úszás startja a tervek szerint a pesti alsó rakparton, a Szabadság híd alatt lesz, a cél pedig a budai oldalon a Műegyetem előtt. A BUG nagykövete Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. A sportoló elmondása szerint július 3-án a reggeli órákban a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság engedélyével

négy szervező sikeresen végrehajtotta a fővárosi Duna-átúszás próbáját. Kevesebb mint tíz perc alatt átértek,

a víz kellemes volt, 22 fokos, és a sodrással egyáltalán nem volt gond a körülbelül 330 méteres távon.

„A próbaúszás bebizonyította, hogy a hidak közötti területeken örvény nem található, a sodrás a jelenlegi vízállás mellett minimális, így az úszók mindenféle nehézség nélkül teljesítették a távot. Hasonló körülmények közt úszhatnak majd azok is, akik a szeptemberi megmérettetésen indulnak” – mondta Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat szolgálatvezetője. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az átúszás csak szervezett formában, engedélyek birtokában, a rendezvény keretein belül, megfelelő mentési kapacitással a háttérben kivitelezhető, ezek nélkül szigorúan tilos és életveszélyes.

A vízminőség ellenőrzésére a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vízminőségi-vizsgáló laboratóriumát kérték fel a szervezők a közlemény szerint. A szakértők három helyen vettek vízmintát,

a pesti oldalon és a sodorvonalban a víz megfelelő, a budai oldalon pedig ajánlott besorolású, így úszásra alkalmas.

A rendezvény előtti napokban az ellenőrzést megismétlik a szervezők a Duna-átúszás teljes biztonságának érdekében.

A BUG 2017-ben két helyszínen zajlik. A már említett Műegyetem előtti terület lesz a Duna-átúszás célja és egyben a focitorna helyszíne is. Utóbbiban amatőr kispályás csapatok mérik össze tudásukat.  A Citadellánál rendezik az utcaiedzés-versenyt és a futást, ahol úgy tudunk sportolni, hogy egész Budapest a lábaink előtt hever.

A nevezés minden sportágban ingyenes. Jelentkezni 2017. augusztus 1-jétől lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.