Szinte minden magyar továbbjutott a vívó-világbajnokságon Lipcsében

Holnap már a döntő vár Szilágyi Áronra és a férfikardvívókra.

MTI
2017. 07. 20. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai versenynapon férfikardban és -párbajtőrben, illetve női tőrben kezdődtek meg a versenyek.

A kardozók 130 fős mezőnyében világranglistás helyezésének köszönhetően kiemeltként három magyarnak – Szilágyi Áronnak (1.), Szatmári Andrásnak (10.) és Gémesi Csanádnak (16.) – nem kellett még pástra lépnie, Decsi Tamás pedig gyorsan csatlakozott hozzájuk. Csoportjában mind a hat ellenfelét legyőzte, így tovább már nem kellett izgulnia. A férfikardvívók fináléja pénteken lesz. 

Férfipárbajtőrben – melyben 210 induló volt – Rédli András ötből öt asszót nyert meg, ezzel közvetlenül a főtáblára került. Hibátlanul zárta az első szakaszt Somfai Péter is (6/6), de neki rosszabb találataránya miatt még további párharcokat kellett vívnia. A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint ezt így kommentálta:

„Nem ma kezdtem, de még sosem fordult velem elő, hogy veretlen csoportkör ne legyen elég a kiemeléshez.”

A szlovén Jan Golobicot aztán magabiztosan intézte el (15-4), a kanadai Marc-Antoine Blais-Belanger viszont kemény csatára késztette, de így is összejött a győzelem (15-14), a vége előtt történt egyenlítéssel és ráadástussal.

A csoportkört öt győzelemmel és egy vereséggel záró Bányai Zsombornak nem okozott gondot a libanoni Csafik el-Huri (15-6) és a holland David van Nunen sem (15-8), míg a 4/5-tel kezdő Siklósi Gergely 13-11-re legyőzte az iráni Mohammad Eszmaeilit, utána viszont 15-8-ra kikapott az orosz Nyikita Glazkovtól, így ő nem került a legjobb 64 közé.

Női tőrben Lupkovics Dóra hibátlanul, öt győzelemmel zárta a csoportkört, Mohamed Aida ötször nyert, és egyszer kapott ki, Kreiss Fanni négy asszót vett sikerrel, egyben maradt alul, míg Kondricz Kata 3/3-mal fejezte be az első szakaszt. Mivel ebben a szakágban kisebb volt a mezőny – 91 induló –, mindannyian közvetlenül a főtáblára kerültek.

Csütörtökön a női kardozók és párbajtőrözők, valamint a férfitőrözők selejtezőit rendezik. A 64-es táblák asszói péntektől vasárnapig zajlanak majd, végül a csapatversenyekre kerül sor hétfőtől szerdáig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.