Atlétika-vb: ezüstöt hozott a londoni eső Márton Anitának

Utolsó dobásával először nyert világbajnoki érmet. Halász Bence döntőbe került kalapácsvetésben.

Arday Attila
2017. 08. 09. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Magyarország tíz olimpiai bajnok atlétával büszkélkedhet a diszkoszvető Bauer Rudolftól, a 20. század elejének nagy alakjától kezdve a kalapácsvető Pars Krisztiánig, a 21. század bajnokáig, a sportágban nem szereztünk még világbajnoki címet. A paradoxon oka, hogy az atlétika-vb a vizes vb-nél is tíz évvel fiatalabb, története csak 1983 óta íródik.

A nyolcvanas években nem volt esély magyar aranyra, 1991-ben Tokióban viszont Bagyula István nagyon közel járt hozzá rúdugrásban. Csak a legendás Szergej Bubka tudta túlszárnyalni az utolsó pillanatban, ő a mai napig a szám szabadtéri világcsúcstartója. Reális esélye volt a vb-címre a kalapácsvető Gécsek Tibornak, kétszer is bronz lett belőle. Aranyért utazott a 2003-as párizsi vb-re Annus Adrián és Fazekas Róbert elválaszthatatlan kettőse (kalapács és diszkosz), ebből két ezüst született. Favorit volt Pars Krisztián 2011-ben és 2013-ban, ennek is két ezüst a vége.

Szerdán Londonban benne volt a pakliban, hogy Márton Anita, a súlylökés olimpiai bronzérmese az első világbajnokunk legyen atlétikában. „Köszönöm, hogy így szorítottatok értem és küldtétek a centiket – írta a Facebook-oldalára azok után, hogy még kedden, késő este magabiztosan bejutott a döntőbe. – A selejtező szintet elsőre sikerült teljesítenem, 18,76 métert löktem. A döntőben még nagyobb szükségem lesz azokra a centikre!”

Összesítésben a harmadik legnagyobb lökéssel került a fináléba a kínai Kung Li-csiao (18,97) és az amerikaiak riói olimpiai bajnoka, Michelle Carter (18,92 m) mögött. Az idén a világbajnokság előtt csak a kínai hölgy dobott 20 méter fölött, ő is csak 11 centivel, ami tovább növelte a magyar esélyeket egy fényes éremre. Tegyük hozzá, a szabadtéri vb az egyetlen világverseny, amelyről korábban még nem volt érme, bármilyen dobogós hely is felettébb értékes lett volna.  

„A kezdés megmutatja, hogy jó állapotban érkeztem a vb-re – mondta Londonban a Nemzeti Sport helyszíni munkatársának. – Remélem, hogy minden összejön, és nem esik majd az eső, bár azt mondják az előrejelzések.”

És az előrejelzések ezúttal nem tévedtek. Esős, hideg este várt szerdán Anglia fővárosára, a lehető legrosszabb. De nekünk talán a legjobb, hiszen rossz időben változnak meg leginkább az esélyek, akárcsak a labdarúgástól a Forma–1-ig mindenhol. A súlylökők jól bebugyolálták magukat a bemutatásra, a szegedi hölgy arcán széles, bizakodó mosolyt láttunk.  

Rióban dobott magyar csúcsa 19,87, most 18,50-nel kezdett, ez ilyen időben nem gyenge, de két nagy riválisa előtte járt. 18,89-cel folytatta, Carter elé került, de csak egy sorozat erejéig. Sőt az utolsó előtti, 5. sorozatban a jamaicai Danniel Thomas-Dodd két centivel megelőzte a magyart, akinek végül csak egy kísérlete maradt, hogy visszadobja magát a dobogóra. Ám ő évek óta az utolsó dobások mestere, érmek sorozatát nyerte így a világversenyeken. A hatalmas széria folytatódott, 19,49-cel ezüstöt szerzett, a majdnem 20 méterig jutó kínai mögött.    

A 20. születésnapját múlt héten ünneplő Halász Bence, a kalapácsvetés nagy ígérete első dobásával teljesítette a 75,50-es selejtezőszintet, míg Pars Krisztiánnak ugyanez sajnos nem sikerült, 14. lett. Döntő pénteken 21.30-kor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.